
REKLAMA
Nie dziwię się dziecku, skoro to my dorośli boimy się i powielamy mity na temat szkodliwości "chemii" stosowanej w produkcji żywności. Często na siłę szukamy produktów naturalnych, bez konserwantów i "ulepszaczy". Próbujemy pozbyć się z naszego życia tego całego "chemicznego zła". Czy słusznie?
Nie taka "chemia" straszna
Najwięcej wątpliwości pojawia się, gdy mówimy o wykorzystaniu substancji chemicznych podczas uprawy roślin. Tymczasem środki ochrony roślin mają do spełnienia określoną rolę. Ich zadaniem jest zwalczanie chwastów, szkodników niszczących rośliny i grzybów wywołujących groźne choroby. Gdyby nie ich stosowanie 50% żywności lądowałoby w koszu, ze względu na gnicie i pleśń, która jest silnie toksyczna i rakotwórcza. Brak odpowiedniej ochrony szybko spowodowałby osłabienie, uszkodzenie i zainfekowanie roślin i spadek ich walorów konsumpcyjnych i zdrowotnych (np. ze względu na niebezpieczne dla zdrowia mikotoksyny).
Najwięcej wątpliwości pojawia się, gdy mówimy o wykorzystaniu substancji chemicznych podczas uprawy roślin. Tymczasem środki ochrony roślin mają do spełnienia określoną rolę. Ich zadaniem jest zwalczanie chwastów, szkodników niszczących rośliny i grzybów wywołujących groźne choroby. Gdyby nie ich stosowanie 50% żywności lądowałoby w koszu, ze względu na gnicie i pleśń, która jest silnie toksyczna i rakotwórcza. Brak odpowiedniej ochrony szybko spowodowałby osłabienie, uszkodzenie i zainfekowanie roślin i spadek ich walorów konsumpcyjnych i zdrowotnych (np. ze względu na niebezpieczne dla zdrowia mikotoksyny).
Zanim warzywa, owoce i zboża trafią na nasze stoły są starannie kontrolowane, zarówno na etapie produkcji rolniczej jak i przetwórstwa. Kontrolę nad bezpieczeństwem żywności sprawuje szereg instytucji, które sprawdzają żywność m.in. pod kątem potencjalnych pozostałości środków ochrony roślin. Warto pamiętać, że ich poziom został określony w ten sposób, aby produkty trafiające do konsumenta były w pełni bezpieczne. Gdy wykryta zostanie partia, która przekracza obowiązujące, restrykcyjne normy, natychmiast wycofywana jest ze sprzedaży.
Środki ochrony roślin umożliwiają wyprodukowanie owocu czy warzywa bez np. grzybów. Patulina to substancja produkowana przez grzyby pasożytujące na jabłkach. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży z uwagi na możliwość uszkodzenia rozwijającego się płodu.