
Jest prosta w przygotowaniu i ugotować może ją każdy – nawet ten, kto uważa, że ma dwie lewe ręce, jeśli chodzi o kulinaria. Chodzi o "pastinę", zupę, która swą nazwę wzięła od drobnego makaronu stanowiącego jej główny składnik. Internauci wprost oszaleli na jej punkcie. Twierdzą, że to "włoska penicylina". Leczy ponoć grypę, przeziębienie i błyskawicznie stawia na nogi.
W sieci można znaleźć sporo filmów, na których przeróżni kucharze, nawet ci profesjonalni, pokazują, jak łatwo można ugotować to cudo. Oto jeden z nich, opublikowany na TikToku przez "frannielovesfood", czyli mamę, która uwielbia gotować:
Zupa "pastina" – przepis
By ugotować "pastinę", wystarczy przygotować cztery składniki:
Gotowanie tej zupy to... "bułka z masłem"!
Bulion zagotuj w garnku. Dorzuć makaron i gotuj, cały czas mieszając, bo będzie miał tendencję do przyklejania się do dna. Gdy makaron wchłonie większość płynu, dodaj masło i mieszaj dalej całość. Gdy masło się rozpuści, dosyp starty parmezan i także rozmieszaj. Cała procedura powinna zająć około 10 minut, czyli akurat tyle, ile potrzeba do ugotowania makaronu.
By "pastina" była jeszcze bardziej wartościowa, można dodać do niej jajko, ale nie jest to koniecznie. Zupa ma gęstą konsystencję, trochę papkowatą i można się domyślać, że dobrze smakuje. Przypomina nieco polskie lane kluski na rosole. Internauci są absolutnie zachwyceni. Oto co napisali pod filmem: