
Reklama.
Czarny czosnek nie jest jakąś nietypową odmianą tej rośliny, powstaje z fermentacji białego, klasycznego czosnku. Metodę tę odkryli Koreańczycy, ale udoskonali Japończycy, którzy chętnie sięgają po naturalne prozdrowotne produkty, które mogą przedłużyć im życie.
Czarny czosnek - jak się go wytwarza?
By uzyskać czarny czosnek, trzeba główki świeżego białego czosnku poddać specjalnej fermentacji – muszą przez 60 dni być trzymane w wysokiej temperaturze i wilgotności. Proces jest dość skomplikowany, ale dzięki niemu uzyskuje się całkiem nowy produkt – czarny czosnek, który ma inne właściwości, a nawet inny smak niż biały czosnek.Czarny czosnek jest źródłem antyoksydantów, które pełnią podstawową rolę w naszym organizmie – hamują procesy starzenia się. Zawiera też kilkanaście aminokwasów, które biorą udział we wszystkich najważniejszych procesach metabolicznych.
Dlatego uważa się, że czarny czosnek jest o wiele zdrowszy niż biały, poza tym na szersze działanie. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, bo wykazuje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości.
Czarny czosnek - prozdrowotne właściwości
Kolejne badania potwierdziły, że czarny czosnek wpływa przede wszystkim pozytywnie na układ pokarmowy i krążenia. Przy regularnym stosowaniu obniża poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi, wzmacnia serce.Do tego chroni komórki wątroby i działa przeciwzapalnie, zapobiegając wszelkim zapalnym infekcjom w organizmie. Jest przy tym o wiele łagodniejszy niż biały czosnek, dlatego nie podrażnia żołądka i jelit. Obniża też poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest w profilaktyce cukrzycy.
Czarny czosnek można stosować do sałatek, wszelkiego rodzaju farszów, koktajlów, jako pastę do kanapek lub dodatek do mięs. Nie jest ostry, nie przypomina też w smaku klasycznego czosnku. Jest lekko słodkawy, raczej przywodzi na myśl suszone śliwki.
Może cię zainteresować także: Mało kto wie, że czosnek się kisi. Wtedy działa jak antybiotyk i probiotyk w jednym [przepis]