Chcesz dobrze spać? Zjadaj codziennie przed snem jedną łyżkę tego produktu, efekty cię zaskoczą
Iza Orlicz
17 września 2021, 11:45·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 17 września 2021, 11:45
Pośpiech, stres, nadmiar obowiązków, ale też nadchodząca jesień i związane z nią objawy przesilenia, które odczuwa mnóstwo osób, sprawiają, że możemy mieć problemy ze snem. Zanim sięgniesz po leki, wypróbuj prosty i naturalny sposób. Zjadaj codziennie przed snem łyżkę miodu. Dlaczego to działa?
Reklama.
Wiele osób skarży się na problemy ze snem, ale zanim sięgniesz po leki, wypróbuj naturalnych sposobów.
Jednym z najskuteczniejszych jest zjadanie jednej łyżki miodu tuż przed snem.
Okazuje się, że zawarte w miodzie składniki wpływają na poziom melatoniny w naszym organizmie.
O dobroczynnym wpływie miodu na nasze zdrowie (oczywiście naturalnego, najlepiej ze sprawdzonej i zaufanej pasieki) chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ma właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, działa przeciwzapalne, wzmacnia naszą odporność.
Miód na problemy z zasypianiem
Pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych (kaszel, ból gardła, zatok), ale też na problemy z układem pokarmowym (np. w przypadku wrzodów żołądka). Okazuje się jednak, że to również świetny środek na sen.
W jaki sposób miód pomaga w zasypianiu? Wszystko za sprawą zawartych w nim składników. Najprościej rzecz ujmując miód przyczynia się do naturalnego, łagodnego wzrostu insuliny we krwi, a to z kolei umożliwia przedostanie się do naszego mózgu – tryptofanu. To aminokwas niezbędny do powstania w organizmie melatoniny, czyli hormonu regulującego cykl dobowy naszego organizmu. To właśnie dzięki niej odczuwamy senność. Ułatwia też ona szybsze zasypianie, a nasz sen staje się głęboki i relaksujący.
Jaki wybrać miód?
Jedzenie miodu tuż przed snem nie tylko zmniejszy problemy z zasypianiem, ale też przyczyni się do poprawy jakości naszego snu. Należy jednak spożywać tę jedną łyżkę miodu systematycznie, najlepiej przez kilka tygodni.
Czy ma znaczenie rodzaj miodu? Nie, wybierz ten, który lubisz najbardziej, choć np. lipowy, wielokwiatowy czy gryczany mają dodatkowe właściwości uspokajające. Warto też pamiętać o odpowiednim przechowywaniu miodu, by nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości. Najlepiej trzymać go w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (gdzie temperatura nie wzrasta do 20 stopni C).