Jak przygotować sok z karczocha?
Jak przygotować sok z karczocha? unsplash.com
REKLAMA
  • Sok z karczochów jest nie tylko zdrowy, poleca się go też osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
  • Pomaga też w przypadku problemów z układem pokarmowym: przy niestrawności, wzdęciach, zgadze.
  • Przepis na sok z karczocha jest bardzo prosty, zrobisz go w kilka minut.
  • Karczoch to często niedoceniane warzywo, tymczasem jest nie tylko niskokaloryczny, ale też pełen witamin i minerałów. Zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, C, E, niacynę oraz potas, wapń, magnez, żelazo czy fosfor. Ma właściwości antyoksydacyjne, czyli chroni przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za szybsze starzenie się organizmu.

    Składniki odchudzające karczocha

    W medycynie naturalnej sok z karczocha stosowało się na niestrawność i inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Ponieważ zawiera on dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, sprawdza się też przy zaparciach, wzdęciach, zgadze czy uczuciu sytości.
    Najwięcej jednak mówi się o jego odchudzających właściwościach. W składzie karczochów można znaleźć szereg substancji, dzięki którym pomagają zdrowo, a zarazem skutecznie pozbyć się nadwagi.
    Jest to m.in. cynaryna, która przyspiesza przemianę materii, reguluje metabolizm, poprawia trawienie. Wpływa pozytywnie na wątrobę, dzięki czemu oczyszcza ją z toksyn i przyspiesza wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. Sok z karczochów jest też źródłem inuliny, która zapewnia uczucie sytości oraz kwasu chlorogenowego, który zmniejsza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego.
    logo
    Karczochy są bardzo zdrowe unsplash.com

    Sok z karczocha: przepis

    Jeśli chcemy przekonać się o prozdrowotnych właściwościach karczocha należy pić sok systematycznie, najlepiej codziennie (nawet tylko ok. 30-50 ml) lub przynajmniej 3 razy w tygodniu. Możesz kupić gotowy lub przygotować go samemu.
    Składniki:
    1 karczoch
    sok z połówki cytryny
    1-2 plastry ananasa
    3-4 migdały
    250 ml wody (szklanka)

    Jak przygotować sok z karczocha?

    Z karczocha odetnij łodygę oraz zewnętrzne, najbardziej zdrewniałe liście. Następnie włóż go do osolonego wrzątku i gotuj aż będzie miękki - ok 15-20 minut. Wyjmij go z garnka, połącz ze szklanką wody, sokiem z cytryny, plasterkami ananasa i migdałami. Wszystko zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pij od razu po przygotowaniu.