Napar z arcydzięgla ma wiele prozdrowotnych właściwości
Napar z arcydzięgla ma wiele prozdrowotnych właściwości unsplash.com
REKLAMA
  • Arcydzięgiel litwor to zioło znane od wieków, które słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.
  • Pomaga w przypadku problemów z układem pokarmowym, nerwowym, przy bólach mięśniowych i reumatycznych.
  • W postaci płukanek arcydzięgiel stosuje się m.in. na łupież.
  • Pierwsze prozdrowotne zastosowanie tego zioła odkryli potomkowie dzisiejszych Skandynawów, czyli ludy północy, a następnie średniowieczni zakonnicy. Stosowali je nie tylko w formie nalewek, odwarów, ale też maści, które świetnie sprawdzały się w przypadku zakażeń skóry i wszelkiego rodzaju owrzodzeń.

    Wpływa kojąco na zszargane nerwy

    Obecnie arcydzięgiel znany jest przede wszystkim ze swoich leczniczych właściwości, zwłaszcza gdy mamy problemy z układem pokarmowym i… nerwowym. W tym pierwszym przypadku wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych, przyspiesza perystaltykę jelit, działa też osłonowo na żołądek. Sprawdza się przy niestrawnościach, zaparciach, wzdęciach – szybko łagodzi tego typu dolegliwości.
    Okazało się, że systematyczne picie naparu czy herbatki z arcydzięgla wpływa też kojąco na nasze nerwy. Dzięki zawartym w nim składnikom (kwasom organicznym, witaminom z grupy B, pektynom itd.) działa wyciszająco i uspokajająco. Polecany jest przy wyczerpaniu nerwowym, nadmiernym stresie, w przypadku ciągłego uczucia niepokoju lub stanach lękowych i gdy zmagamy się z bezsennością.

    Jak przygotować napar?

    Napar najlepiej pić systematycznie – przynajmniej trzy razy w tygodniu. Jak go przygotować? 1 łyżeczkę rozdrobnionych ziół zalej szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem ok. 15 min., pij 2-3 razy dziennie po ok. 100 ml. Do kupienia są też olejki na bazie arcydzięgla. Możesz kilka kropel zastosować do kąpieli, by przed snem się zrelaksować i wyciszyć.
    Olejki i maści z arcydzięgla stosuje się też w przypadku bóli mięśniowych i reumatycznych lub gdy masz zapalenie korzonków. Natomiast w formie płukanek można stosować go na stany zapalne jamy ustnej lub gardła lub w przypadku problemów z łupieżem głowy, bo arcydzięgiel wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwświądowe.
    Nasiona i korzeń tego zioła wykorzystuje się też w kuchni. Ich charakterystyczny, wyrazisty smak dodaje potrawom smaku. Chętnie stosowany jest w cukiernictwie (np. jako ozdoba do tortów lub posypka) oraz jako składnik likierów, nalewek ziołowych czy wódek.