
Jedzenie awokado może być niebezpieczne. Przekonali się o tym ci, który doświadczyli zjawiska "ręki awokado”. Nie wiesz, czy ono jest? Oto wyjaśnienie.
O co chodzi z "ręką awokado”?
Awokado to owoc, który po obraniu ze skórki, jest bardzo śliski. Gdy nieumiejętnie obchodzisz się z owocem podczas usunięcia pestki, która również jest śliska – możesz zrobić sobie krzywdę. Głębokie skaleczenia dłoni nożem kuchennym to właśnie ten nagminny problem nazywany "ręką awokado”. Zmagania z wyciąganiem pestki z owocu czy próbami przekrojenia go na pół, często kończą się szyciami głębokich ran, a w naprawdę ciężkich przypadkach – utratą czucia w dłoni czy obcięciem palca. Problem dotyczy tysięcy smakoszy awokado i to nie jest żart.Jak bezpiecznie obrać awokado?
Podczas obierania awokado, zawsze usuwanie pestki powinno być pierwsze niż usunięcie skórki. Weź owoc w dłoń i natnij go dookoła pestki. Rozdziel awokado na dwie części i połóż na desce do krojenia. Pestkę możesz usunąć w bardzo łatwy sposób: weź nóż, ostrze wbij w pestkę i pociągnij. W taki sposób pestka wyjdzie bez najmniejszego problemu.Może cię zainteresować także: Wyrzucasz pestki tego owocu? To błąd! Ich zastosowanie jest szersze niż myślisz[ZDJĘCIA]