"Ręka awokado" przydarza się ludziom na całym świecie. To zdrowotny problem.
"Ręka awokado" przydarza się ludziom na całym świecie. To zdrowotny problem. Unsplash

Jedzenie awokado może być niebezpieczne. Przekonali się o tym ci, który doświadczyli zjawiska "ręki awokado”. Nie wiesz, czy ono jest? Oto wyjaśnienie.

REKLAMA
  • Awokado to owoc lubiany na całym świecie, zawiera mnóstwo dobrych tłuszczów i jest popularny w fit dietach.
  • O "ręce awokado" zaczęto mówić po tym, jak w poście na Instagramie zwróciła na to uwagę Meryl Streep.
  • Rozpisaliśmy sposoby na to, jak bezpiecznie obrać owoc i nie zrobić sobie krzywdy.
  • Awokado to bardzo zdrowy owoc, który posiada naprawdę wiele przeznaczeń. To świetny element wielu diet, bo jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, ma duże ilości "zdrowego tłuszczu”. Dodatkowo, idealnie się nadaje do domowego SPA, jako podstawowy składnik maseczek na twarz czy włosy. W ostatnich latach w związku z tym owocem został nagłośniony jednak pewien problem nazywany "ręką awokado” – przestrzegają przed nim lekarze, a także jakiś czas temu pisała o tym na swoich Instargramie Meryl Streep.
    Pojęcie "ręki awokado” pojawiło się właśnie przy okazji postu Meryl Streep, która ostrzegała o ubocznych skutkach niezbyt ostrożnego obierania awokado. Podzieliła się swoją przygodą z krojeniem owocu, wspomniała też, że o problemie pisało kilka amerykańskich gazet. Pacjenci z ręką awokado to na świecie codziennie po kilka-kilkanaście przypadków, więc jest to już problem.

    O co chodzi z "ręką awokado”?

    Awokado to owoc, który po obraniu ze skórki, jest bardzo śliski. Gdy nieumiejętnie obchodzisz się z owocem podczas usunięcia pestki, która również jest śliska – możesz zrobić sobie krzywdę. Głębokie skaleczenia dłoni nożem kuchennym to właśnie ten nagminny problem nazywany "ręką awokado”. Zmagania z wyciąganiem pestki z owocu czy próbami przekrojenia go na pół, często kończą się szyciami głębokich ran, a w naprawdę ciężkich przypadkach – utratą czucia w dłoni czy obcięciem palca. Problem dotyczy tysięcy smakoszy awokado i to nie jest żart.
    Większość przypadków zaczyna się od tego, że obieramy awokado ze skórki, a następnie bierzemy je w dłoń wypukłą stroną. Wtedy wydaje się, że łatwo można wyciąć pestkę, która znajduje się w środku miąższu. I najczęściej zwiększa się też prawdopodobieństwo, że w takiej pozycji przebijemy owoc i wbijemy nóż w dłoń. W mediach społecznościowych można zobaczyć tysiące zdjęć z hasztagami #avocadoinjury czy #avocadohand.

    Jak bezpiecznie obrać awokado?

    Podczas obierania awokado, zawsze usuwanie pestki powinno być pierwsze niż usunięcie skórki. Weź owoc w dłoń i natnij go dookoła pestki. Rozdziel awokado na dwie części i połóż na desce do krojenia. Pestkę możesz usunąć w bardzo łatwy sposób: weź nóż, ostrze wbij w pestkę i pociągnij. W taki sposób pestka wyjdzie bez najmniejszego problemu.
    Na koniec obierz miąższ ze skórki lub ponacinaj go wewnątrz niej w paseczki. Po nacięciu możesz przekręcić skórkę i wtedy masz gotowe plasterki awokado np. na kanapkę czy do sałatki. Możesz też zaopatrzyć się w specjalny nóż do awokado – dzięki niemu pozbędziesz się pestki, ale też oddzielisz miąższ od skórki.