Każdy, kto lubi smak awokado, wie, jak przyjemni byłoby mieć je zawsze na wyciągnięcie ręki. Dlatego wielu próbuje wyhodować ten pyszny owoc w warunkach domowych i choć uprzedzamy, że szanse na wyhodowanie owoców w domowym zaciszu jest mało realne, to i tak warto przeprowadzić eksperyment z kiełkowaniem drzewka z pestki, bo zwyczajnie jest piękne i ładnie prezentuje się we wnętrzu.
W naturalnych warunkach awokado rośnie na drzewach, które dorastają nawet 20 metrów wysokości, jednak żeby roślina osiągnęła takie rozmiary, wymaga klimatu tropikalnego lub subtropikalnego. W Polsce wyhodujesz najwyżej dwu- pięciometrową ozdobę, ale to lepiej, bo będzie łatwiej schować ją na zimę.
Awokado nie lubi bowiem przymrozków. Najlepiej czuje się więc w donicy, latem może stać na tarasie czy w ogrodzie, jednak zimą na czas spoczynku potrzebuje temperatury powyżej 0 stopni, ale najlepiej niw wyższej niż 8. Dodatkowo miejsce powinno być dość jasne, więc raczej nie powinna to być piwnica. Optymalne miejsce dla awokado w doniczce to przydomowa szklarnia, jednak moje awokado zimowało w salonie z dala od grzejnika i ma się dobrze.
Jak wyhodować roślinę z pestki
Po wyjęciu pestki z dojrzałego awokado oczyść ją dokładnie z resztek miąższu i włóż na 24 godziny do letniej wody. Po tym czasie łatwiej będzie wbić w pestkę wykałaczki, najlepiej cztery wokół w równych odległościach. Wbijamy je delikatnie, dosłownie na pół centymetra, tak, aby na wykałaczkach zawiesić pestkę na górze słoika.
Najlepiej użyć przefiltrowanej wody, dół pestki powinien być cały czas zanurzony do maksymalnie 1/4 wysokości. Wodę wymieniamy minimum co drugi dzień, a słoik stawiamy na nasłonecznionym parapecie.
Proces kiełkowania trwa od 4 do 8 tygodni. Więc wymaga nieco cierpliwości, najpierw pojawią się korzonki, a dopiero w dalszej kolejności pestka zaczyna się łuszczyć i wyraźnie pękać na pół. Wtedy naszym oczom ukaże się pęd, który z czasem zacznie się rozkrzewiać i wypuszczać lśniące, lancetowate liście.
Kiedy roślinka osiągnie około 15 cm wysokości, przesadzamy ją do ziemi.
Przygotowanie doniczki
Awokado nie lubi nadmiernego podlewania. Dlatego na dnie doniczki umieszczamy warstwę drenującą, można kupić specjalne kuleczki w kwiaciarni lub sklepie ogrodniczym (karamzyt) lub użyć drobnych kamyczków. Następnie nasypujemy do donicy ziemię kompostową lub torf. Pestkę z sadzonką umieszczamy tuż pod wierzchnią warstwą ziemi. Tuż pod nią warto ułożyć kilka kawałków skórki od banana, która jest świetnym naturalnym nawozem.
Posadzoną roślinkę skracamy o połowę i obficie podlewamy. Dzięki temu zabiegowi drzewko powinno się rozkrzewiać, jeśli nie chcesz go skracać, warto w jednej doniczce posadzić dwie lub trzy roślinki, będą się znacznie lepiej prezentować. Jednak regularne przycinanie wpływa korzystnie na wzmacnianie pędów.
Pestki z awokado genialnie sprawdzają się też przy farbowaniu ubrań. Zamiast je wyrzucać, wrzućmy do garnka, a biały top, który traci blask, odmienimy w opalizujący róż. Prawda, że brzmi nieźle?