
Barszczyk z uszkami, pierogi, bigos, śledzik, karp, makowiec – można byłoby dalej wymieniać tradycyjne potrawy, których na pewno nie zabraknie na naszym świątecznym stole. Chcielibyśmy spróbować wszystkiego, ale jednocześnie… zachować umiar. Jak uniknąć podjadania, a w konsekwencji przejedzenia?
Każdego dnia w zależności od naszego wieku, płci czy aktywności fizycznej potrzebujemy ok. 1800-2500 kalorii.
Nie utożsamiaj Świąt z jedzeniem
Trudno odmówić sobie dokładki ulubionych pierogów czy kolejnego kawałka ciasta. Prawda jest jednak taka, że częste podjadanie może prowadzić do problemów trawiennych i złego samopoczucia. Jak znaleźć więc odpowiedni balans?Zasada jednego talerza
Oczywiście Boże Narodzenie nie jest też dobrym momentem na wprowadzanie restrykcyjnych diet. Warto jednak przestrzegać kilku prostych zasad.Może cię zainteresować także: Małe zmiany, wielka różnica. Jak przygotować tradycyjne Święta i uchronić dziecięce brzuchy













