Reklama.
Może cię zainteresować także: W upalne dni zrób z nim lemoniadę, a zimą, dolej do herbaty. Świetny smak i moc unikalnych właściwości
"Mimo zawartości cennych witamin, minerałów i kwasów omega jajka do niedawna nie miały opinii zdrowego produktu, ponieważ żółtko zawiera cholesterol, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Obecnie powróciły do łask. Po pierwsze, okazało się, że nie mają tak dużo cholesterolu, jak przypuszczano – ok. 200 mg w 100 g (jajko waży 50–60 g). Po drugie, w żółtku jest nie tylko cholesterol, ale także lecytyna, która rozbija go na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się do ścian naczyń krwionośnych, reguluje jego poziom. Po trzecie, uważa się, że nasycone kwasy tłuszczowe mają większy wpływ na wzrost stężenia cholesterolu we krwi niż ilość tego związku pochodząca z pożywienia. Należy też wziąć pod uwagę, że poziom cholesterolu zależy także od innych czynników, takich jak wiek, styl życia, stan zdrowia, waga i uwarunkowania genetyczne."