
"Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy sezonowy rarytas nie tylko zdrowotny, ale również kulinarny np. w Anglii, Niemczech czy Austrii. Furorę robi tam syrop z kwiatów czarnego bzu, a kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym to wyrafinowany, wykwintny, piękny i pyszny deser, dostępny tylko przez kilka tygodni w roku."
Pachnące baldachy muszą być całkowicie rozwinięte i zdrowe, bez mszyc i zanieczyszczeń. Wystarczy je ściąć nożycami ogrodowymi albo nożem. Nie wolno ścinać dużej ilości z jednego krzaka, żeby nie zakłócić naturalnego rozwoju rośliny.
Może cię zainteresować także: Super jedzenie prosto z Afryki dla dzieci i dorosłych! Baobab - bomba witaminowa
200 g kwiatów czarnego bzu (ok. 35 baldachów)
0,5 kg cukru
0,5 l wody
1 duża cytryna