Genialnie prosty trik odmieni twoją kuchnię. Znajdziesz go w nowej książce topowych szefów 

Redakcja MamaDu
27 listopada 2024, 15:33 • 1 minuta czytania
“Zioła, ziółka i… Baziółka”, czyli książka Tomasza Jakubiaka, Katarzyny Gubały oraz Michała Mazika, wbrew pozorom nie jest propozycją jedynie dla zagorzałych foodies, czy dla domowych master chefów. Wcale nie trzeba bowiem mieć w swoim kuchennym repertuarze fine-diningowych pozycji, aby z pomocą ziół odmieniać zwykłe, codzienne dania. Wręcz przeciwnie.
Fot. materiały prasowe
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Weźmy dynię: w sezonie jesienno-zimowym zdobywa pierwsze pozycje w rankingach na najbardziej hołubione warzywo (czy raczej, z botanicznego punktu widzenia, owoc). Nie ma pewnie wśród nas nikogo, kto na przełomie października i listopada nie zjadł choćby filiżanki zupy dyniowej, albo nie rozgrzał się w mroźniejszy dzień słodkim pumpkin spice latte. Dynia trafia do ciast, ląduje w przetworach, lubi prażyć się w piekarniku, generalnie: jest wszędzie. 

A teraz zastanówcie się, z jakimi smakami kojarzy się wam ten intensywnie pomarańczowy owoc, zwany też warzywem. Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa? Jasne. A szałwia? 

Taka odpowiedź raczej nie przychodzi do głowy momentalnie. Głównie dlatego, że pewnie niewielu z nas na hasło “szałwia” potrafi wyobrazić sobie jej zapach. Zdecydowanie warto się z nim zapoznać, bo, jak przekonują autorzy książki "Zioła, ziółka i… Baziółka", właśnie znajomość takich zielnych trików potrafi, jak za dotknięciem magicznej różdżki, odmienić nawet najprostsze danie. 

“Dynia pieczona pod szałwiową pierzynką” to właśnie przepis, który pokaże wam, że dynia nie kończy się na przyprawie piernikowej. Jego wykonanie nie jest ani czaso, ani tym bardziej pracochłonne. Wystarczy kilka szybkich ruchów nożem, potem blenderem i voila! Dynia już praży się pod aromatyczną kołderką. 

“Zioła, ziółka i… Baziółka” to właśnie skarbnica takich prostych, ale w swojej prostocie genialnych przepisów. Znajdziecie tu szybkie śniadania czy dania obiadowe. Nie zabraknie też propozycji na świąteczny stół oraz dań, które z powodzeniem przygotuje nawet dziecko - oczywiście w asyście dorosłego. 

Przepisy to jednak nie wszystko. Nie bez przyczyny w spisie autorów znalazł się Michał Mazik, czyli zielarz, ogrodnik i pasjonat roślin. To właśnie on odpowiada za sekcje dotyczące dobroczynnego wpływu ziół czy mikroliści. W książce nie zabrakło również porad dotyczących domowej pielęgnacji krzaczków szałwii, bazylii czy pietruszki. 

Katarzyna Gubała odpowiada z kolei za wege-stronę publikacji. Miłośnicy kuchni roślinnej z pewnością znajdą tu moc inspiracji.

Swój wkład w powstanie publikacji miał też Tomasz Jakubiak - szef kuchni z ogromnym doświadczeniem, znany również jako juror takich programów jak Master Chef czy Master Chef Junior. 

Książka powstała pod patronatem marki Baziółka, która dostarcza na nasze stoły najwyższej jakości świeże zioła. To dzięki niej “Zioła, ziółka i… Baziółka” powstawały w zgodzie z naturą, duchem ekologii i zero waste. 

Kupując “Zioła, ziółka i… Baziółka” możemy sprawić, że nasze kuchenne umiejętności wejdą na zupełnie nowy poziom, ale nie tylko. To również sposób, aby pomóc Tomaszowi Jakubiakowi w walce z rzadkim nowotworem. Dochód ze sprzedaży książki zostanie bowiem przekazany na leczenie szefa. 

Książkę “Zioła, ziółka i… Baziółka” kupicie między innymi na stronie księgarni Empik.