Pełne mocy naturalne produkty. Wszystkie z nich warto włączyć do diety dziecka jesienią

Dawid Wojtowicz
25 września 2024, 12:37 • 1 minuta czytania
Jak budować odporność dziecka? Choć układ odpornościowy młodego człowieka rozwija się przez przechorowanie (stąd rada, że nie należy trzymać maluchów pod przysłowiowym kloszem), to jednak mimo wszystko pasuje tu przewrotnie powiedzenie: "co za dużo, to niezdrowo". Warto więc zadbać, aby w diecie dziecka nie zabrakło naturalnych produktów, pełnych mocy prosto z natury.
W okresie jesienno-zimowych infekcji dobrze jest włączyć do codziennego menu dziecka produkty na bazie roślin oraz naturalnych darów prosto z ula. Co może pomóc? Prezentujemy 5 przysmaków, które są nie tylko pyszne, ale także dodadzą maluchom mocy. Materiały prasowe / Pasiek Rodziny Sadowskich
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

W okresie jesienno-zimowych infekcji dobrze jest włączyć do codziennego menu dziecka produkty na bazie roślin oraz naturalnych darów prosto z ula. Co może pomóc? Prezentujemy 5 przysmaków, które są nie tylko pyszne, ale także dodadzą maluchom mocy.

Olej z czarnuszki

To jeden z najcenniejszych darów natury. Produkowany jest z nasion rośliny, która wykazuje dobroczynne działanie na organizm człowieka. Warto dodać, że jest bogaty w bardzo pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9. Cechuje go też wysoka zawartość tymochinonu, który daje naprawdę solidny zastrzyk mocy.

Olej z czarnuszki ma charakterystyczny ziołowy aromat oraz specyficzny smak. Można podawać go dzieciom tuż po ukończeniu 12 miesiąca życia, bezpośrednio na łyżeczce – sam lub z miodem. Jako dodatek pasuje do takich posiłków jak letnie kaszki, owsianki, płatki, soki, warzywa (wystarczy lekko skropić) czy lekko przestudzone zupy. Pasieki Rodziny Sadowskich polecają go z syropem pigwa z miodem lub syropem rokitnik z miodem.

Oxymel

Nazwa tego swoistego syropu pochodzi od greckiego słowa "oxymeli", a to z kolei z łaciny, w której "oxy" znaczy ocet, a "miel" oznacza miód. Jest to słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy, czyli kompozycja octu, miodu, warzyw i przypraw, która zawiera to, co w nich najlepsze. Doskonale sprawdza się jako sposób, aby wzbogacić dietę o mocarne składniki prosto z natury.

Oxymel można podawać dzieciom od 24. miesiąca życia – sam lub do napoju. W wersji dla dzieci powinien mieć łagodniejszy smak niż jego ognisty "dorosły" odpowiednik. Przykładowo, według receptury Miodzisia zawiera w butelce aż 20 proc. miodu z Pasiek Rodziny Sadowskich, a przy tym ma nieco inne proporcje i mniej przypraw. W tak złagodzonej formie Oxymel przenosi pijące go dzieci w lekko pikantną, a zarazem bardzo słodką krainę.

Zakwas z buraka

Ten napój z kiszonych buraków, często doprawiony innymi pysznościami wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem. Ta naturalna kiszonka w płynie to doskonały pomysł na jedną z pięciu porcji warzyw dziennie.

Słodko-kwaśny buraczkowy napój często wzbogaca się o dodatkowe składniki. Wśród produktów spożywczych dla dzieci można znaleźć np. przygotowany wyłącznie na wodzie źródlanej wariant z acerolą. Jest to egzotyczny ciemnoczerwony owoc, który słynie z wysokiej zawartości witaminy C wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zakwas zaleca się dzieciom w wieku od 3 lat.

Pyłek pszczeli

Tym mianem określa się pyłek kwiatowy, jaki pszczoły zebrały z pręcików różnych gatunków kwiatów. Obok miodu to jeden z najbardziej pożywnych produktów podarowanych przez naturę W formie suszonej ma postać lekkich i aromatycznych ziarenek, natomiast dopiero w formie rozpuszczonej uwalnia swoją supermoc.

Ten pochodzący prosto od pszczół prawdziwy superfood można dodawać do napojów i smoothie, ewentualnie stosować jako posypkę do owsianki, jaglanki lub jogurtu z owocami. Pasuje również do sałatek i świeżych warzyw, deserów na zimno oraz posmarowanych serkiem naleśników. Można z niego zrobić koktajl z letniej wody, miodu i soku z cytrusa. Podawanie pyłku pszczelego dzieciom rekomenduje się po ukończeniu przez nich 3. roku życia.

Miód

Ten słodki produkt wytwarzany przez pszczoły stanowi jeden z najcenniejszych naturalnych produktów dostępnych w naszych kuchniach od pokoleń. Miód ma wiele walorów smakowych, a jego dobroczynny wpływ na nasz organizm został dokładnie przestudiowany.

Miód można podawać na łyżeczce lub w koktajlu z np. olejem z czarnuszki. Warto smarować nim kanapki czy dodawać go do przestudzonej herbaty. Jednym z dedykowanych dzieciom miodów jest Krzepki Miodziś z Pasiek Rodziny Sadowskich. Powstał on na bazie miodu wielokwiatowego, a jego dodatkami są: pierzga pszczela, pyłek pszczeli, malina liofiliozowana i mleczko pszczele. Mogą się nim delektować dzieci, które ukończyły 3. rok życia.