Dzień Matki może być jeszcze słodszy. Koniecznie wypróbuj te błyskawiczne przepisy

Redakcja MamaDu
23 maja 2024, 15:24 • 1 minuta czytania
Lepszej daty być nie mogło. Święto wszystkich mam, czyli - dla zapominalskich - 26 maja, przypada dokładnie w momencie, kiedy w sklepikach i na straganach królują one: najsłodsze, najczerwieńsze, najbardziej wyczekiwane z owoców. Truskawki. Nie ma więc innej opcji: jak słodki prezent dla mamy, to tylko z truskawkami!
Fot. 123rf.com / vershininphoto
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Koszyczek truskawek, przewiązany wielką wstążką, już sam w sobie jest genialnym prezentem. Możemy się założyć, że większość mam ucieszy się z niego sto razy bardziej, niż z najpiękniejszego bukietu kwiatów. 

Jeśli jednak chcecie pokazać, że w prezent dla mamy włożyliście całe serce, nie ma innej rady: musicie własnoręcznie przygotować coś absolutnie pysznego - oczywiście z truskawkami. 

Mówiąc: pysznego, nie mamy oczywiście na myśli “trudnego” czy “czasochłonnego”. Truskawki nie potrzebują rozbudowanej oprawy. Nie męczcie ich więc pieczeniem czy gotowaniem - są idealne w swojej najprostszej formie.

Nie jest też tajemnicą, że lubią być gwiazdami każdego deseru, dlatego najlepiej czują się w towarzystwie prostych składników: śmietankowego serka czy lekkiego cukru pudru. 

Właśnie dlatego o wsparcie w przygotowaniu idealnego deseru na Dzień Matki poprosiliśmy markę Sweet Family - producenta cukru pudru, czyli nieodłącznego składnika letnich deserów. 

Sprawdźcie koniecznie nasze propozycje deserów bez pieczenia. Uśmiech mamy gwarantowany. 

Sernik bez pieczenia z truskawkami

Liczba porcji: 10

Składniki:

Przygotowanie:

Herbatniki zemleć w malakserze na piasek. Masło roztopić na patelni, po czym dodać do ciastek i starannie wymieszać.

Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dokładnie ją dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

1/3  truskawek opłukać i osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.

Twaróg przełożyć do miski razem z mascarpone i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii, po czym chwilę miksować tylko do połączenia składników.

Mleko skondensowane połączyć z 60 ml soku z cytryny i cukrem, stopniowo dodawać do masy serowej, miksując na wolnych obrotach. 

Do masy serowej dołożyć pokrojone truskawki i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać łyżką i ułożyć na nim pozostała ilość truskawek. Sernik wstawić na noc do lodówki, ciasto smakuje najlepiej następnego dnia. 

Truskawkowe Tiramisu

Liczba porcji: 5

Składniki:

Krem:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w większą kostkę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić. Jajka sparzyć gorącą wodą. 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę. 

Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. 

Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao, dodać kawałki truskawek i porcję masy serowej. 

Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.