Dzień Matki może być jeszcze słodszy. Koniecznie wypróbuj te błyskawiczne przepisy
Koszyczek truskawek, przewiązany wielką wstążką, już sam w sobie jest genialnym prezentem. Możemy się założyć, że większość mam ucieszy się z niego sto razy bardziej, niż z najpiękniejszego bukietu kwiatów.
Jeśli jednak chcecie pokazać, że w prezent dla mamy włożyliście całe serce, nie ma innej rady: musicie własnoręcznie przygotować coś absolutnie pysznego - oczywiście z truskawkami.
Mówiąc: pysznego, nie mamy oczywiście na myśli “trudnego” czy “czasochłonnego”. Truskawki nie potrzebują rozbudowanej oprawy. Nie męczcie ich więc pieczeniem czy gotowaniem - są idealne w swojej najprostszej formie.
Nie jest też tajemnicą, że lubią być gwiazdami każdego deseru, dlatego najlepiej czują się w towarzystwie prostych składników: śmietankowego serka czy lekkiego cukru pudru.
Właśnie dlatego o wsparcie w przygotowaniu idealnego deseru na Dzień Matki poprosiliśmy markę Sweet Family - producenta cukru pudru, czyli nieodłącznego składnika letnich deserów.
Sprawdźcie koniecznie nasze propozycje deserów bez pieczenia. Uśmiech mamy gwarantowany.
Sernik bez pieczenia z truskawkami
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 200 g herbatników
- 150 g masła
- 600 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 500 g mielonego twarogu (z wiaderka)
- 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
- 80 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru pudru Sweet Family
Przygotowanie:
Herbatniki zemleć w malakserze na piasek. Masło roztopić na patelni, po czym dodać do ciastek i starannie wymieszać.
Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dokładnie ją dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
1/3 truskawek opłukać i osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.
Twaróg przełożyć do miski razem z mascarpone i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii, po czym chwilę miksować tylko do połączenia składników.
Mleko skondensowane połączyć z 60 ml soku z cytryny i cukrem, stopniowo dodawać do masy serowej, miksując na wolnych obrotach.
Do masy serowej dołożyć pokrojone truskawki i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać łyżką i ułożyć na nim pozostała ilość truskawek. Sernik wstawić na noc do lodówki, ciasto smakuje najlepiej następnego dnia.
Truskawkowe Tiramisu
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 120 ml espresso
Krem:
- 250 g mascarpone
- 2 małe jajka
- 2 łyżki cukru pudru Sweet Family
Dodatkowo:
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 250 g truskawek + 100 g borówek
Przygotowanie:
Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w większą kostkę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić. Jajka sparzyć gorącą wodą.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę.
Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru.
Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao, dodać kawałki truskawek i porcję masy serowej.
Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.