Przepis na udane Walentynki. Jedzenie jest ważne, ale magia miłości tkwi w tych składnikach
Powiedzenie "przez żołądek do serca" nie wzięło się znikąd. Romantyczna kolacja dla dwojga z niecodziennymi daniami specjalnie przygotowanymi na tę przepełnioną miłosną magią okazję nie tylko poprawi nastrój czy pomoże zbudować atmosferę, ale także może okazać się doskonałym afrodyzjakiem. Wszystko zależy od składników, z jakich przyrządzimy potrawy na Dzień Zakochanych. Kluczową rolę odgrywają zioła.
Nasi przodkowie przypisywali ziołom magiczne zdolności, w tym te przyciągające miłość. Wierzono, że np. dodanie ich do potrawy i zjedzenie jej przez obiekt uczuć pomoże zakochanym zdobyć odwzajemnione uczucie, rozbudzić namiętność czy zapewnić szczęście w związku. Przykładowo, rozmaryn miał przywoływać miłość i wzmacniać wierność, mięta działać na zmysły i wzbudzać pożądanie, a imbir dodawać wigoru.
Gdzie szukać miłosnych ziół? W przygotowywaniu dań na romantyczne rendez-vous można posiłkować się produktami Baziółki. Hasło marki świeżych ziół doniczkowych i ciętych brzmi: "z miłości do życia". Jak widać, już na poziomie warstwy językowej mamy do czynienia z producentem, który podkreśla to jedno z najważniejszych (jeśli nie najważniejsze) uczuć w naszym życiu i łączy je z zielarstwem.
Które konkretnie zioła wybrać i jakie dania nimi przyprawić, aby wprawić siebie i swoją drugą połówkę w romantyczny nastrój? Zachęcamy do zapoznania się z trzema przepisami (dwie potrawy i jeden napój) wykorzystującymi miłosne rośliny Baziółki (pogrubione na liście składników). A po więcej receptur na potrawy z użyciem ziół na każdy dzień, nie tylko Walentynki, udajcie się na oficjalną stronę polskiej marki zielarskiej.
ŁOSOŚ Z BATATAMI
Potrzebujesz:
- 0,5 kg świeżego łososia
- 3 sztuki batatów
- 1 główka brokuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki z chili
- marynata do łososia (1 łyżeczka startego imbiru, 3 łyżki kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczka chili)
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty do łososia. Łososia myjemy, kroimy w grube paski i wkładamy do głębokiego naczynia. Polewamy marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Bataty obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem, chili i skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10-12 minut w 180 st. C. Brokuły myjemy i kroimy na różyczki. Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli, wkładamy brokuły i gotujemy 5-7 minut.
Na talerzu układamy brokuły, bataty i łososia. Ozdabiamy ćwiartkami cytryny i listkami świeżej kolendry.
JAGLANKA
Potrzebujesz:
- pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1 mała pomarańcza
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 80 g kaszy jaglanej
- 350 g napoju sojowego
- 80 g puree z upieczonej dyni
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki kurkumy
- syrop klonowy
- szczypta soli
- kilka łyżek płatków kokosa
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną podpraż na sucho w rondlu. Mieszaj przez 2 minuty. Zalej napojem i sokiem z pomarańczy. Zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj przyprawy, rozmaryn i dynię. Mieszaj co jakiś czas, aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie płyny, przełóż ją do misek. Posyp kokosem, pyłkiem pszczelim, dodaj kawałki pomarańczy i polej syropem.
PONCZ
Potrzebujesz:
- 1,5-2 litry wody
- 4 łyżki czarnej herbaty
- 2 małe jabłka
- garść suszonych jabłek
- 2 małe pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 gwiazdki anyżu
- garść mięty
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 goździków
- porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 5 ziaren kardamonu
- 5 cm świeżego imbiru
- garść żurawiny
- syrop klonowy albo cukier brązowy do smaku
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój na cząstki. Pomarańcze, cytrynę oraz imbir umyj i pokrój w plastry. Wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec dopraw syropem albo cukrem. Odstaw na noc. Podawaj na ciepło albo na zimno.
Gotowi do kucharzenia z sercem trafionym strzałą Amora? Zakochani powinni wiedzieć, że całkiem niedawno Baziółka wprowadziła do swojej oferty nowość pod nazwą "W sam raz na raz". Kryje się za nią seria mini Baziółka, która zawiera zioła o mniejszym formacie, idealne podczas jednego gotowania. Jednym z nich jest mini kolendra, za pomocą której przed wiekami wywoływano miłość!
Cóż, poczarować nie zaszkodzi ;).