Plaga uzależnień wśród dzieci. Papierosa i alkoholu nie dasz, a karmisz narkotykami

Karolina Stępniewska
13 listopada 2023, 11:10 • 1 minuta czytania
Choroby serca, nowotwory, otyłość, przedwczesna śmierć – to tylko część konsekwencji spożywania żywności ultra przetworzonej. Teraz okazuje się, że może ona uzależniać tak samo jak alkohol, nikotyna czy hazard, a próba odstawienia takiego jedzenia – równie trudna jak w przypadku narkotyków. Szacuje się, że uzależnionych od tych szkodliwych produktów spożywczych jest już 12 proc. dzieci. Karmią ich tak dorośli. W ich populacji uzależnienie sięga do 14 proc.
Żywność ultra przetworzona działa jak narkotyk i równie trudno jest ją odstawić – twierdzą naulowcy fot. Ksenia Chernaya/Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Według nowego międzynarodowego badania prowadzonego przez badaczy z USA, Hiszpanii i Brazylii, ultra przetworzona żywność – bogata w węglowodany i tłuszcze – uzależnia podobnie jak papierosy czy alkohol. Zdaniem naukowców uznanie takiej żywności (w tym m.in. słodyczy i czipsów) za substancje uzależniające może przyczynić się do poprawy zdrowia ludzi na całym świecie.


Uzależnione dzieci

Przełomowe wyniki metaanalizy opublikowano w specjalnym wydaniu British Medical Journal w artykule "Społeczne, kliniczne i polityczne implikacje uzależnienia od ultra przetworzonej żywności". Naukowcy szacują, że uzależnienie od żywności ultra przetworzonej występuje u 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci.

To wielkości zbliżone do poziomu uzależnienia dorosłych od innych dopuszczonych prawem substancji. W przypadku alkoholu jest to 14 proc., a od papierosów – 18 proc. populacji. "Poziom domniemanego uzależnienia u dzieci jest bezprecedensowy" – czytamy w British Medical Journal.

– Chociaż ludzie mogą rzucić palenie, picie i hazard, nie mogą przestać jeść – mówi współautorka badania Alexandra DiFeliceantoniom, wyjaśniając, dlaczego tak trudno jest zerwać z tym nałogiem. Naukowcy próbują ustalić, które produkty spożywcze mają największy potencjał uzależniający i dlaczego tak jest.

Dlaczego wysoko przetworzona żywność uzależnia?

– Większość żywności, którą uważamy za naturalną lub minimalnie przetworzoną, dostarcza energii w postaci węglowodanów lub tłuszczu, ale nie obu naraz – wyjaśnia DiFeliceantonio, upatrując m.in. w tym odpowiedzi na to, dlaczego taka żywność może uzależniać.

Oto niektóre z kluczowych wniosków płynących z badania:

Wspomniane kryteria zawarte są w skali oceniającej uzależnienie od jedzenia – YFAS (Yale Food Adiction Scale). Objawami uzależnienia od żywności są m.in.:

Nadmierne spożywanie wysoko przetworzonej żywności może prowadzić nie tylko do problemów zdrowotnych takich jak: otyłość, choroby metaboliczne, choroby krążenia, ale też zaburzeń funkcji poznawczych i ogólnego obniżenia jakości życia.

Ultra przetworzona żywność: co to takiego?

Ultra przetworzona żywność to żywność produkowana przemysłowo, zawierająca składniki normalnie niedostępne w domowych kuchniach, m.in. rafinowane węglowodany, tłuszcze trans. Jest głównym źródłem tych szkodliwych substancji.

Przykładami żywności ultra przetworzonej są sklepowe ciastka, czekolada, czipsy, gotowe produkty (np. mrożona pizza), krakersy itp.

Oczywiście żywność naturalna lub minimalnie przetworzona także może zawierać węglowodany i tłuszcz, ale rzadko zdarza się, by zawierała je jednocześnie.

We wspomnianym artykule podano przykłady:

Zdaniem naukowców edukacja dotycząca szkodliwości i potencjalnie uzależniających właściwości żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do pozytywnych zmian na całym świecie, łącznie z wprowadzeniem prozdrowotnej polityki, np. poprzez ustalenie podatku od cukru. Mając świadomość, jak uzależniające jest takie jedzenie, warto też dobrze przemyśleć, czy – lub jak często – chcemy ją podawać naszym dzieciom.

Czytaj także: https://mamadu.pl/zdrowie/166816,maka-pszenna-jest-niebezpieczna-dla-zdrowia-dziecka