Jak gotować zdrowo, szybko i tanio? Dietetyk zdradza zasady, które są kluczem do sukcesu

Marta Kabulska
23 września 2022, 14:29 • 1 minuta czytania
Zapanowała moda na zdrowe gotowanie. Świadomi rodzice chcą gotować zdrowo, smacznie, szybko i tanio. Czy da się to połączyć? Zapytaliśmy o to dietetyk Wandę Baltaza.
Rady dietetyk pozwolą ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Photo by Conscious Design on Unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Zdrowe gotowanie często kojarzy się z koniecznością zakupu drogich produktów, a ich poszukiwanie ze spędzeniem wielu godzin w sklepie, choć wcale nie musi tak to wyglądać. Dietetyk zdradza sposoby, dzięki którym ugotujesz pyszne i zdrowe posiłki dla całej rodziny bez zbytniego obciążania domowego budżetu.

Pierwsza z zasad dietetyczki

Chcąc gotować zdrowo i tanio, kieruj się prostotą. Zasada ta dotyczy zarówno składów produktów, jak i tego, co planujemy ugotować. Pamiętajmy, że długość listy składników danego produktu najczęściej świadczy o tym, czy jest on zdrowy. Kierujmy się zasadą im mniej, tym lepiej.

MIT: Konserwanty to samo zło

Konserwanty w składzie często nas odstraszają, bo kojarzą się z przetworzoną żywnością i czymś niezdrowym. Pamiętajmy jednak, że istnieją naturalne konserwanty, jak witamina C - kwas askorbinowy, który pojawia się np. w formie aceroli. W przypadku produktów dla całej rodziny wystrzegajmy się glutaminianu sodowego, fosforanów, sztucznych barwników i nadmiernej ilości słodzików. Pamiętajmy, że nie tylko długość listy składników ma znaczenie, ale i ich kolejność. Na pierwszych miejscach wymienione są te, których w danym produkcie jest najwięcej.

Jak gotować tanio, zdrowo i smacznie?

Posłuchaj, co jeszcze na ten temat mówi nasza ekspertka:

Listę produktów i przepisów na zdrowe obiady znajdziesz na tej stronie: Mądry obiad do 5zł za osobę.