Codziennie bierzesz narkotyk i dajesz go dziecku. Ten film otworzy ci oczy
Statystyczny Polak zjada 50 kg cukru rocznie. Czyli kilogram tygodniowo. Nie wierzysz w to? Tu nie chodzi tylko o ten biały czy brązowy cukier, który masz w cukierniczce. Jego, rzeczywiście, używamy coraz mniej. Mowa o cukrze ukrytym w przeróżnych produktach spożywczych. Twórca kanału YT "Nauka. To Lubię" postanowił sprawdzić, co na temat cukru mówi nauka. I jak sam twierdzi - jest gorzej, niż myślał. Zresztą sama zobacz:
Gdzie jest cukier?
Niektórych produktów nawet byś nie posądziła o zawartość cukru. Są to:
- Płatki śniadaniowe, nawet te fit. W 100 gramach znaleźć można nawet 7 łyżeczek cukru
- Jogurty. Te z dopiskiem „light” mają cukru proporcjonalnie więcej niż cola
- Przeróżne kiełbasy i pasztety
- Pieczywo
- Żywność przetworzona, ja czipsy, batoniki, itp.
- Słodkie napoje. Ale nie tylko te oczywiste. Także soczki owocowe i „wody” smakowe zawierają sporo cukru. Wykazano, że osoby, które dwa razy dziennie piją napój słodzony, mają aż o 25 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy ich unikają.
Producenci żywności dodają cukier praktycznie wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe, ponieważ my, konsumenci, to kupujemy. Nie ma tu żadnej filozofii.
Dlaczego tak kochamy cukier?
Chodzi o tak zwany układ nagrody. Gdy robimy coś, co wywołuje w nas uczucie błogości, przyjemności, w mózgu pojawia się skojarzenie z jego przyczyną. Co wywołało tę przyjemność? Ano cukier. Wtedy pojawia się chęć powtórzenia i koło się zamyka. Będziemy sięgać wciąż i wciąż po kolejne słodzone produkty. Cukier jest także źródłem kalorii, a więc słodki smak to zapowiedź dostarczenia mózgowi energii.
Na czym polega niebezpieczeństwo?
By odczuwać daną przyjemność na określonym, pożądanym poziomie, bodziec, który ją wywołuje, musi być coraz mocniejszy. Sięgamy zatem po więcej i więcej słodzonych produktów. A one nie zaspokajają głodu, wręcz wzmagają chęć podjadania.
Jest to prosta droga do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i innych chorób serca. Cukier przyczynia się także do rozwoju próchnicy, trądziku, zaburzeń koordynacji i motoryki u dzieci, a także do obniżenia odporności.
Po drugie, dieta bogata w cukier zmienia nasze kubki smakowe. Gdy jesz dużo słodkich produktów, inne po prostu przestają ci smakować. Więc wyszukujesz tych, które lubisz.
Na szczęście jest z tego wyjście
Detoks cukrowy jest bolesny. Brak dostępu do cukru wywołuje takie same reakcje, jak odstawienie narkotyków – rozdrażnienie, płaczliwość, niepokój, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem. Pocieszające jest jednak to, że gdy przetrwamy ten najgorszy okres – około 1-2 tygodni – później będzie już lepiej. A zmiany w mózgu, jakie cukier powodował, odwrócą się.
źródło: Nauka. To Lubię (YouTube)