Tak rodzice trują dzieci w długi weekend. O dziwo, wielu robi to bardzo świadomie

Dominika Bielas
17 czerwca 2022, 10:54 • 1 minuta czytania
W okresie letnim pogoda sprzyja jednemu z ulubionych zajęć Polaków - grillowaniu. Jesteśmy w tym mistrzami. To już nie tylko kiełbaska, ale cały wachlarz potraw mięsnych czy dań warzywnych z grilla. W sumie nie ma się co dziwić: robi się szybko i jest smacznie, Do tego można miło spędzić czas z bliskimi na świeżym powietrzu. Takie rodzinne ucztowanie wcale nie musi wyjąć dzieciom na zdrowie... jednak matki wiedzą lepiej.
To, że dzieciom coś smakuje, nie oznacza, że nie może zaszkodzić. Fot. 123rf.com
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Lubimy grillować rodzinnie

Według wielu osób to jeden z pyszniejszych i zdrowszych sposób na przygotowanie jedzenia, gdyż potrawy grilluje się bez dodatku tłuszczu. Jednak o ile faktycznie tłuszcz się nie dodaje, a ten z mięsa się wytapia, to potem niestety trafia on na żar, spala się, a szkodliwe substancje unosząc się z dymem, osiadają na jedzeniu. Oczywiście są sposoby, by grillować zdrowiej, jednak mimo to malutkie dzieci powinny dostać do jedzenia coś innego.

Jak grillować z dzieckiem? Na TikToku dietetyczka pediatryczna, która publikuje pod nickiem @jestsmacznie zamieściła filmik z różnymi poradami w tym temacie. Okazało się jednak, że rada, iż potraw z grilla nie powinny jeść dzieci poniżej 3 roku życia, spotkała się z dużym niezrozumieniem. Rodzice, zamiast skorzystać ze wskazówek specjalistki, mocno się oburzyli.

Jedzą i żyją

Choć maleńkie dzieci nie powinny w ogóle kosztować potraw z grilla, okazuje się, że rodzice nie wiele sobie tego robią, a porady specjalistki uważają, za "fanaberię" i "dziwne wymysły". Wśród komentarzy pojawił się mój ulubiony argument "moje jadło i żyje", który absolutnie jest nie do przebicia, bo co tam dietetyk może wiedzieć o zdrowym żywieniu?

"O matulu... moje dzieci nie wiem, czy rok skończyły jak już próbowały kiełbaskę z grilla pieczoną bez skórki.., Minęło już parę lat i mają się dobrze;)"

"Mój ma 1,5 roku i je kiełbaskę z grilla"

"Mój ma niecałe 2 lata, a wczoraj się dorwał do kaszanki z cebulką, zjadł cała i było mało"

"To już jest nudne. Dobrze, że to rodzice decydują, co jedzą ich dzieci i np. moje jedzą z grilla."

Dietetyczka wyjaśniła jednak, dlaczego nie wolno tego robić. "Ze względu na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wydzielają się podczas grillowania i są szkodliwe, mniejsze dzieci mają niższą masę".

Oburzeni rodzice nie chcieli odpuścić, podważając wiedzę dietetyczki. W sumie tylko kończyła studia w tym kierunku? Jeden z internautów postanowił jednak wyrazić się dobitniej, niż sama specjalistka: "Nikt ci nie broni dawać swoim dzieciom rakotwórczych produktów przecież xD to są tylko rady i jak ktoś chce, to korzysta."

Bo grillować trzeba umieć

Więc jak grillować, by nie zaszkodzić nie tylko dzieciom, ale i sobie? Coraz więcej osób decyduje się na grill elektryczny. Eliminuje on problem większości szkodliwych substancji, ponieważ do przygotowywania potraw nie używa się węgla. Natomiast na grillu tradycyjnym najlepiej używać tacek aluminiowych, które utrudniają ściekanie tłuszczu na żar i dostęp dymu do żywności.

O czym jeszcze pamiętać:

Czytaj także: https://mamadu.pl/163822,dzieci-szwagra-rozniosly-nam-ogrod-maz-uwaza-ze-to-moja-wina