Piękna pogoda sprzyja plenerowym spotkaniom ze znajomymi i rodziną. Trudno się dziwić, że weekendy odbywają się głównie pod hasłem grillowania (i tak dość długo musieliśmy na to czekać). Niestety grillowane potrawy często przywierają do rusztu, skrawki się przypalają, a grillowane porcje nie wyglądaj ładnie. Czasem się nawet rozpadają. Do tego potem ciężko doszorować ruszt. Czy coś można na to porodzić? Ten sprytny patent, sprawi, że grill będzie zawsze udany!
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Fani grillowania tylko czekają, by pogoda pozwoliła na spotkanie przy ruszcie.
Grill to świetny pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i na dużą imprezę ze znajomymi.
Grillowane potrawy są nie tylko bardzo smaczne, ale mogą być również zdrowe. Niestety czasem przywierają do rusztu.
Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do grilla?
Przed rozpoczęciem grillowania koniecznie wyszoruj ruszt. Jeśli będzie tłusty lub brudny, z pewnością jedzenie będzie przywierać (poza tym to nieapetyczne i niehigieniczne). Następnie rozpal grill, ale pamiętaj, by użyć rozpałki dobrej jakości. Takie produkty zostały odpowiednio przygotowane i pozbawione toksyn, żarzą się dłużej i nie wydzielają zapachów. Ważne również, aby doczekać, aż podpałka się wypali, a węgiel pokryje się szarym nalotem. Teraz czas, by przygotować ruszt.
Wystarczy przekroić ziemniak na pół i kilka razy nakłuć go widelcem. Gdy grill już będzie odpowiednio nagrzany, natrzyj ruszt ziemniakiem (częścią bez skórki). Możesz usłyszeć odgłos skwierczenia, ale tak ma być. To sprytny i ekologiczny trik. Ziemniak zawiera skrobię, która tworzy osłonę dla rusztu. Bez użycia chemikaliów sprawisz, że nic nie będzie przywierać do grilla.
Zalety grillowanych dań
Choć niektórym grill może kojarzyć się jedynie z tłustym boczkiem i kiełbasą, to tak naprawdę można przygotować wiele pysznych i co ważniejsze zdrowych dań.
Jak to zrobić? Sięgnij po wysokiej jakości, chude lub średnio tłuste mięso. Grilluj także ryby. Nie kupuj jednak gotowych dań, przyprawy mogą być kamuflażem dla nieświeżego mięsa z przekroczonym terminem przydatności do spożycia. Dopraw dania sama. Postaw na zioła jak rozmaryn, tymianek, oregano, kumin, kolendra lub jałowiec. Do mięsa warto też dodać czosnku.
Aby posiłek był zdrowy i zbilansowany nie zapomnij o warzywach. Te możesz także grillować. Idealnie nadają: cukinia, bakłażan, papryka, dynia, ziemniaki. Możesz również przyrządzić zdrową, obiadową surówkę np. z młodej kapusty.