Nie lubisz brokułu? Tego pokochasz. Szybki, prosty i pyszny przepis z 4 składników

Marta Lewandowska
31 marca 2022, 12:14 • 1 minuta czytania
Brokuł to jest takie warzywo, które albo się kocha albo zdecydowanie nie. Jeśli jesteś w tej pierwszej grupie, ten przepis zdecydowanie jest dla ciebie. Jeśli w tej drugiej, to znaczy, że jeszcze nie próbowałaś tak przyrządzonego brokułu. Spróbuj, a pokochasz. Wystarczą dosłownie 4 składniki, żadnego mieszania, pilnowania i gotowania na parze. Będzie pysznie, zdrowo i szybko.
Pieczony brokuł gotowy w kilka chwil. Fot. Archiwum pry
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Przepis na pieczone brokuły

W czasie luźnej rozmowy z wydawczynią padł temat pieczonych warzyw. Owszem brokuł nieraz lądował w moim piekarniku, ale nigdy solo, więc przepis Karoliny musiałam wypróbować.


To jedna z tych rzeczy, które można przygotować jedną ręką, jest banalnie prosta, nie wymaga w zasadzie żadnych talentów kulinarnych, a jest zdrowa, pyszna i spokojnie można nią zastąpić, np. ziemniaki, na których obieranie zawsze szkoda mi czasu.

Składniki na brokuł z piekarnika

Jak upiec brokuł w piekarniku

Podzielony na niewielkie różyczki brokuł przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie skrapiamy oliwą i oprószamy solą, ja użyłam różowej himalajskiej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra - dół, bez termoobiegu) na około 20 min. Ostatnich 5 min przełączamy piekarnik na funkcję grilla, jeśli urządzenie taką posiada. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Pyszny, chrupiący, zdrowy i szybki w przygotowaniu brokuł spokojnie może zastąpić ryż czy ziemniaki w daniu głównym.

Świetnie pasowałby do niego delikatny sos jogurtowo-ziołowy.

Czytaj także: https://mamadu.pl/159537,krem-paprykowy-przepis-jest-pozywny-i-smaczny-zawsze-sie-udaje