Płacz przy krojeniu cebuli? Wystarczy przed krojeniem zastosować jeden trik

Martyna Pstrąg-Jaworska
28 lutego 2022, 09:59 • 1 minuta czytania
Gotowanie z użyciem cebuli wzbudza twoją niechęć, bo za każdym razem łzy z oczu lecą ci jak grochy? Nie ty jedna szukasz sprytnych sposobów, dzięki którym nie będziesz płakać podczas krojenia cebuli. Świetnym sposobem na uniknięcie płaczu jest sparzenie warzywa, czyli polanie cebuli wrzątkiem.
Płaczu przy krojeniu cebuli można uniknąć, wystarczy sparzyć warzywo wrzątkiem. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

Nasz płacz przy krojeniu cebuli związany jest z zapachem cebuli i sokami, które wydobywają się z warzywa, gdy je kroimy. Gdy naruszamy strukturę cebuli, krojąc ją, niszczymy komórki, które reagują, uwalniając zamknięte w nich substancje.

W taki sposób z cebuli ulatnia się gaz zawierający siarkę, który w kontakcie z wodą tworzy kwas siarkowy. Ten jest przyczyną naszych piekących oczu. A na pieczenie organizm reaguje obronnie, czyli płaczem. Taka reakcja organizmu pozwala oczyścić śluzówkę z substancji, która ją podrażniła.

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

Żeby zniwelować soki, które uwalniają się z cebuli przy krojeniu, najprostszym sposobem, jest potraktowanie ich wodą. Zanim zabierzesz się za krojenie cebuli, obierz ją z łupin, przekrój na pół i umieść w zlewie na sitku.

Polej warzywo wrzątkiem, dzięki temu zniwelujesz siarkę i unikniesz płaczu. Dzięki wrzątkowi sparzona cebula będzie też miała delikatniejszy smak i będzie mniej ciężkostrawna.

Pamiętaj tylko, by cebulę przelać wrzątkiem, a nie zostawiać w wodzie do namoczenia, bo warzywo się "zagotuje" i nie będzie się nadawało do użycia.

Czytaj także: https://mamadu.pl/zdrowie/137361,dlaczego-warto-jesc-cebule-i-jej-lupiny-porady-dla-zdrowia