Przepis na obłędnie czekoladowe ciasto w kubku. Gotowe w 3 minuty!
Czasem człowiek ma ochotę na coś słodkiego, a w domu nie ma ani czekoladek, ani batoników. A może by tak domowe ciasto do kawy? Nic prostszego. Wystarczy je sobie upiec w 3 minuty! Ten ekspresowy przepis pozwoli ci przygotować pyszne brownie w kubku.
- Pieczenie ciasta nie musi być ani trudne, ani pracochłonne.
- Jeśli masz ochotę na coś słodkiego. Upiecz sobie ekspresowe brownie w 3 minuty.
- Ten prosty i szybki deser możesz podawać na wiele różnych sposobów.
Brownie to przepyszne, mocno czekoladowe ciasto. Ten typowo amerykański deser zazwyczaj podaje się z syropem czekoladowym i lodami. Nawet jeśli nie jesteś wybitnym kucharzem lub zwyczajnie nie chce ci się piec, możesz nadal cieszyć się tym pysznym czekoladowym smakiem. Wystarczy zrobić ekspresowe brownie w kubku. Jest banalnie proste w wykonaniu, a efekt cię zaskoczy.
Jak zrobić brownie w kubku w mikrofali?
Potrzebne składniki najpewniej masz w domu. Wystarczy mikrofalówka, kubek i widelec, by w mgnieniu oka mieć przepyszny deser.
Składniki:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować brownie w kubku?
1. Wszystkie składniki wymieszaj widelcem w misce. Możesz najpierw dokładnie wymieszać suche a następie dodać pozostałe składniki. Jeśli twoim zdanie ciasto jest za gęste, możesz dodać odrobinę mleka lub wody.
2. Masę przełóż do kubka 500 ml lub do dwóch po 250ml.
3. Jeśli będziesz chciała po upieczeniu, wyjąć cisto z kubka, warto go wcześniej nasmarować masłem (ale brownie prosto z kubka smakuje tak samo świetnie).
4. Wstaw do mikrofali na ok. 2 minuty przy maksymalnej mocy. Sprawdź, patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
Potraktuj powyższy przepis jako bazę i baw się dodatkami, a uzyskasz kilka różnych deserów! Ten przepis to baza do czekoladowego szaleństwa. Jak podrasować brownie?
- Przed upieczeniem do środka ciasta możesz dodać kawałeczki czekolady lub krówki.
- Fajnym dodatkiem będą także orzechy lub migdały.
- Przed upieczeniem wetknij do ciasta owoce, świetnie będą pasowały borówki, maliny i truskawki. Możesz także zaserwować świeże do już upieczonego ciasta.
- Odrobina skórki pomarańczowej dodana na wierzch przed upieczeniem, także zmieni charakter ciasta.
- Świetnie smakuje podane z gałką lodów waniliowych i sosem czekoladowym.
- Spróbuj również bitej śmietany i syropu wiśniowego.