Frytki z batatów. Zrób je w ten sposób, a staną się waszą ulubioną przekąską
Frytki z batatów są nie tylko zdrowe, pożywne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Przygotowuje się je banalnie prosto i szybko, do tego stanowią idealną przekąskę dla dzieci, zamiast kupnych ciastek czy batonika. Jak je zrobić?
- Frytki z batatów są nie tylko zdrowe, pożywne, ale też bardzo smakowite, dlatego stanowią idealną przekąskę dla dzieci.
- Bataty zawierają mnóstwo witamin i minerałów, do tego są lekkostrawne.
- Przygotowuje się je bardzo prosto, zwróć tylko uwagę, by kupić dobrej jakości bataty.
Bataty to słodkie ziemniaki, których miąższ ma charakterystyczny, najczęściej pomarańczowo- żółty kolor. Mają właściwości przeciwzapalne, a dzięki zawartości witamin i minerałów (m.in. C, A, z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, magnezu) w naturalny sposób podnoszą odporność organizmu. Są przy tym lekkostrawne, mają niski indeks glikemiczny i ułatwiają trawienie. Dlatego to idealna przekąska nawet dla małych dzieci.
Frytki z batatów – składniki
By przygotować frytki z batatów będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Najważniejsze są oczywiście bataty, wybieraj te o gładkiej i suchej skórce. Gdy są popękane lub niejednorodne kolorystycznie (np. mają plamki), może to świadczyć o tym, że zaczynają się psuć. Nie przechowuj ich też w lodówce, ale w suchym, najlepiej ciemnym miejscu. Czego będziesz potrzebować, by zrobić frytki z batatów?
Składniki
- 2 mniejsze bataty lub jeden duży
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- pół łyżeczki rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie)
- 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu.
Frytki z batatów – przepis
Przygotowuje się je podobnie jak klasyczne frytki. Bataty obierz ze skórki i pokrój w słupki. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj.
Jeśli twoje dziecko lubi rozmaryn lub tymianek możesz je dodać, wtedy frytki wyjdą jeszcze bardziej aromatyczne. Potem przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min. Gdy skórka frytek zarumieni się, są gotowe do wyjęcia z piekarnika.
Może cię zainteresować także: Po te kultowe frytki ustawiają się kolejki. Znamy sekret ich smaku i podpowiadamy, jak je zrobić