Mało kto wie, że ten składnik można dodać do jajecznicy. Już zawsze będziesz o nim pamiętać
Myślisz, że próbowałaś już jajecznicy w każdym wydaniu? Sprawdź nasz przepis, który opiera się na dodatku pesto i cebuli. Jajecznica wychodzi puszysta i delikatnie wytrawna – już nigdy nie zjesz jej inaczej.
Jajecznica z pesto
Na pierwszy rzut oka połączenie pesto i jajek nie wygląda przekonująco? Wolisz zostać przy tradycyjnym śniadaniu, czyli jajku na twardo z majonezem albo omlecie? Tak się tylko wydaje – pesto podkreśla smak jajecznicy, jednocześnie nadając jej nieco pomidorowego i wytrawnego smaku. A ten przypadnie do gustu przede wszystkim tym, którzy lubią śródziemnomorską kuchnię.Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki czerwonego pesto
- 1/2 czerwonej cebuli
- opcjonalnie odrobina szczypiorku
- odrobina soli i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię przekładamy czerwone pesto. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dwa jajka oraz sól i pieprz. Jajecznicę ścinamy do pożądanej przez nas konsystencji, na koniec możemy posypać ją szczypiorkiem lub położyć listki bazylii.
Może cię zainteresować: Tego jeszcze nigdy nie dodałaś do jajecznicy. Wyjdzie kremowa, doprawiona i pyszna