Idealna zupa pomidorowa, która rozgrzeje cię w zimowe dni. Dodaj tylko ten jeden zdrowy składnik

Iza Orlicz
Zupa pomidorowa to jedno z ulubionych dań zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jej popularność wynika pewnie stąd, że doskonale znamy ten smak ze swojego dzieciństwa i chętnie wracamy do niego również w dorosłości. Jeśli masz jednak ochotę na pomidorówkę nieco ostrzejszą w smaku, a dzięki temu świetnie rozgrzewającą w okresie zimowym – koniecznie wypróbuj ją z tym dodatkiem.
Zupa pomidorowa z curry jest ostrzejsza i rozgrzewająca 123rf


Zwykle przygotowujemy zupę pomidorową tradycyjnie, tak jak robiły ją nasze mamy czy babcie. W okresie zimowym warto jednak wypróbować ją z nietypowym, a bardzo zdrowym dodatkiem, który sprawi, że zupa nie tylko będzie ostrzejsza, ale też bardziej wyrazista w smaku. O co chodzi? O przyprawę curry.


Zupa pomidorowa z curry - to samo zdrowie


Przyprawa curry jest na tyle popularna, że dostaniecie ją niemal w każdym sklepie, warto jednak zwrócić uwagę na jej skład, by zawierała tylko i wyłącznie naturalne składniki.

Zdarza się, że nieco różnią się one od siebie, choć przyprawa curry powinna zawierać: kurkumę, imbir, kmin rzymski, pieprz, sól, kolendrę, gorczycę i chili. W jej składzie można też często znaleźć czosnek, gałkę muszkatołową, a nawet goździki.

Te wszystkie składniki stanowią świetnie dobraną kompozycję, która dodana do zupy pomidorowej nie tylko wzbogaci jej smak, ale też zwiększy jej właściwości zdrowotne. Kurkuma i imbir są znane ze swojego przeciwzapalnego działania, czosnek wzmacnia odporność, chili zawiera magnez, miedź i potas. Kmin rzymski, kolendra i gorczyca poprawiają pracę układu trawiennego, a gałka muszkatołowa oczyszcza organizm z toksyn.

Zupa pomidora z curry – przepis


Zupę pomidorową z curry przygotowuje się bardzo prosto. Jeśli masz swój sprawdzony przepis na pomidorówkę, to po prostu na etapie przesmażania pomidorów, dodaj do nich łyżkę curry. Możesz też wypróbować ten przepis.

Składniki


Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w garnku i przesmaż w nim posiekaną na drobno cebulę. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawę curry. Wszystko dobrze wymieszaj, smaż jeszcze chwilę, po czym dodaj przetarte pomidory z puszki (razem z zalewą). Dodaj bulion, dopraw do smaku, gotuj ok. 30 minut. Podawaj z makaronem lub ryżem.