Nie zamrażaj koperku! Genialny trik, by zachował świeżość przez miesiąc (a nawet dłużej)

Martyna Pstrąg-Jaworska
Koperek to zioło, które jest w polskiej kuchni używane w przeróżny sposób. Ma wiele zastosowań: od przyprawiania zup i sosów przez dodatek do marynat i posypkę do ziemniaków aż do niezbędnego składnika kiszonych ogórków. Oto prosty i genialny sposób na przechowywanie koperku, żeby zachował świeżość nawet ponad miesiąc. I to bez konieczności mrożenia czy suszenia.
Świeży koperek usycha i więdnie po kilku dniach? Z tą metodą będziesz go przechowywać nawet ponad miesiąc. Unsplash
Koperek ma wiele zdrowotnych właściwości i jest jednym z podstawowych ziół w polskiej kuchni. Dzięki spożywaniu go możemy poradzić sobie ze wzdęciami, nadciśnieniem, problemami żołądkowymi i tymi z układem moczowym (wspiera pracę nerek, działa moczopędnie i łagodzi zapalenie pęcherza).


Nie bez powodu herbatki z kopru włoskiego używa się dla niemowląt, które męczą się z kolkami. Warto też wspomnieć, że ma ogromne ilości witaminy C, przez co warto go jeść cały rok, by wspierać odporność.

Świeży koperek cały rok – genialny sposób przechowywania

Aby przyswajać wszystkie dobre właściwości koperku, najlepiej spożywać go w formie świeżej. Równie smaczny i wartościowy jest w formie mrożonej lub suszonej, ale jednak świeży koperek daje w potrawach najwięcej aromatu.

Świeży koper przyspiesza też metabolizm i zaostrza apetyt. By przygotować go do przechowywania bez mrożenia czy suszenia, musisz najpierw pęczek koperku dokładnie umyć i wysuszyć – nie może być na nim w ogóle wilgoci.

Następny krok to naszykowanie naczynia – umyj i wysusz słoik (lub kilka, jeśli szykujesz większą ilość), w którym koperek będzie przechowywany. Później musisz oberwać listki z grubych łodyg, tak aby zostały same cienkie gałązki i listki, a następnie umieść koperek (posiekany lub w całości) w słoikach i szczelnie zakręć pokrywki.

Tak naszykowany słoik (lub więcej porcji) włóż do lodówki. Można w nim przechowywać wciąż świeży koper nawet do 1-2 miesięcy. Koperek dzięki temu, że nie dociera do niego wilgoć, będzie wciąż świeży i aromatyczny, idealny do posypania np. gotowanych ziemniaków czy szybkiego przyprawienia dania.