Przejedzenie? Pij czerwoną herbatę. Pomoże przy dodatkowych kilogramach i przyniesie ulgę wątrobie

Dominika Lange
Przejadłaś się w święta? Menu złożone z pierogów, bigosu i serniczka odbiło się zarówno na twojej wadze, jak i samopoczuciu? Jest na to sposób – już teraz zacznij pić czerwoną herbatę.
Czerwona herbata ma dobry wpływ na nasz organizm. fot. Pixabay

Czerwona herbata – właściwości

Czerwona herbata jest jedną z najzdrowszych herbat. Ten tytuł zawdzięcza m.in. zawartości flawonoidow, które mają silne właściwości przeciwutleniające – zapobiegają nowotworom i chronią układ sercowo-naczyniowy. Ale czerwoną herbatę pokochali także wszyscy ci, którzy zmagali się z niestrawnościami lub ponadprogramowymi kilogramami.

Czerwona herbata na odchudzanie

Wszystko dlatego, że czerwona herbata przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Mówi się, że ma zbawienny wpływ na wątrobę i łagodzi skutki picia alkoholu.


Warto jednak pamiętać, że czerwona herbata zawiera dużo kofeiny, więc może działać pobudzająco. Dlatego kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią powinny zachować szczególną ostrożność przy jej piciu.

Parzenie czerwonej herbaty

By wydobyć wszystkie walory smakowe i drogocenne składniki z czerwonej herbaty, nie powinniśmy zalewać jej od razu po przegotowaniu wody. Optymalna temperatura parzenia wynosi 90 st. Celsjusza, więc powinniśmy odczekać chwilę zanim zalejemy susz wodą z czajnika. Najlepiej parzyć herbatę przez 3 minuty i pić ją maksymalnie 3 razy dziennie.