Przejedzenie? Pij czerwoną herbatę. Pomoże przy dodatkowych kilogramach i przyniesie ulgę wątrobie
Przejadłaś się w święta? Menu złożone z pierogów, bigosu i serniczka odbiło się zarówno na twojej wadze, jak i samopoczuciu? Jest na to sposób – już teraz zacznij pić czerwoną herbatę.
- Czerwona herbata dobrze wpływa na nasz organizm. Mówi się, że m.in. działa uspokajająco, obniża cholesterol i ochrania wątrobę.
- Czerwona herbata pomoże tym, którzy chcą schudnąć albo mają niestrawność. Należy jednak pamiętać, by nie pić więcej niż 3 filiżanki naparu dziennie.
- Trzeba też pamiętać, jak parzyć czerwoną herbatę, by nie straciła swoich właściwości. Temperatura wody nie powinna przekraczać 90 st. Celsjusza.
Czerwona herbata – właściwości
Czerwona herbata jest jedną z najzdrowszych herbat. Ten tytuł zawdzięcza m.in. zawartości flawonoidow, które mają silne właściwości przeciwutleniające – zapobiegają nowotworom i chronią układ sercowo-naczyniowy. Ale czerwoną herbatę pokochali także wszyscy ci, którzy zmagali się z niestrawnościami lub ponadprogramowymi kilogramami.Czerwona herbata na odchudzanie
Wszystko dlatego, że czerwona herbata przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Mówi się, że ma zbawienny wpływ na wątrobę i łagodzi skutki picia alkoholu.Warto jednak pamiętać, że czerwona herbata zawiera dużo kofeiny, więc może działać pobudzająco. Dlatego kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią powinny zachować szczególną ostrożność przy jej piciu.
Parzenie czerwonej herbaty
By wydobyć wszystkie walory smakowe i drogocenne składniki z czerwonej herbaty, nie powinniśmy zalewać jej od razu po przegotowaniu wody. Optymalna temperatura parzenia wynosi 90 st. Celsjusza, więc powinniśmy odczekać chwilę zanim zalejemy susz wodą z czajnika. Najlepiej parzyć herbatę przez 3 minuty i pić ją maksymalnie 3 razy dziennie.Może cię zainteresować: Czarna strona zielonej herbaty. Mało kto wie, kiedy ją pić, żeby nie szkodziła