Lubisz kluski śląskie? Dzięki temu trikowi nie wyjdą twarde ani gumowate

Iza Orlicz
Kluski śląskie często kojarzą się nam z kuchnią naszych babć, bo to tradycyjne polskie danie. Łatwo je przygotować samodzielnie, ale jest jeden "haczyk” – czasem wychodzą za twarde i gumowate. Co zrobić, by przyrządzić idealne kluski śląskie?
Jak przygotować idealne kluski śląskie? Fot. Monkpress/East News


Kluski śląskie uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, bo to potrawa uniwersalna. Można je jeść tylko z dodatkiem np. masła lub cebulki, można podawać je z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Robi się je dość szybko i prosto, ale zdarza się, że wychodzą gumowate i zbyt twarde.


Kluski śląskie - składniki


Gdzie tkwi sekret idealnie miękkich i delikatnych klusek śląskich? Podczas ich przygotowania musisz zwrócić uwagę na dwie kwestie. Pierwsza dotyczy typu ziemniaków, z których robimy kluski śląskie.

Użyj typu B, a najlepiej C, który charakteryzuje się tym, że miąższ ziemniaków jest lekko suchy, rozsypujący się, wyraźnie mączysty. Dzięki niemu kluski śląskie będą delikatne i niezbyt zwarte, przez co nie wyjdą gumowate.

Druga kwestia to odpowiednie proporcje ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Na 3/4 ziemniaków musi przypaść ¼ mąki ziemniaczanej. Oto prosty sposób, jak zachować te proporcje.

Kluski śląskie - przepis


Jak szybko i prosto przygotować kluski śląskie? Oto sprawdzony przepis.

Składniki:
1 kg ziemniaków typu C
1 jajko
mąka ziemniaczana (jej ilość zależy od ilości ziemniaków)
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, wrzuć do wrzątku, gotuj do miękkości (ok. 15 min.). Następnie przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć na gładką masę. Ugnieć je na owalny kształt i nożem na krzyż zaznacz cztery części. Potem jedną część wyjmij i w to miejsce przesyp mąkę ziemniaczaną. W ten właśnie sposób uzyskasz prawidłową proporcję ziemniaków w stosunku do mąki.

Następnie dodaj ponownie odłożoną część ziemniaków, wpij jajko, posól i bardzo krótko wyrabiaj ciasto. To też ważne, by zbyt długo go nie ugniatać, bo kluski śląskie zrobią się zbyt twarde. Potem podziel masę na kilka części, formuj z nich kluski (z charakterystycznym dołeczkiem) i gotowe partie wrzucaj do wrzątku. Gotuj ok. 1,5 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe!