Przepis, który musi znać każdy rodzic. Idealne kluski lane, już nigdy się nie rozpadną w garnku

Marta Lewandowska
Kluseczki lane to jeden z tych przepisów, które powinien znać każdy rodzic. Kojarzą nam się z dzieciństwem, babciną kuchnią. Najczęściej jadaliśmy je z mlekiem czy rosołem, ale kluski lane stanowią także doskonałą bazę dania głównego. Jak zrobić te idealne?
Kluseczki lane są popularne nie tylko w Polsce, gotują je rodzice na całym świecie, powszechnie są też używane w kuchni azjatyckiej. Fot. Pixnio

Kluski lane: prosty przepis

Kluseczki lane swoją nazwę zawdzięczają metodzie przygotowania. Ważne, aby ciasto pozwalało na lanie go na wrzątek. Do tego musi mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, powstaną kluski kładzione, jeśli zbyt rzadkie - kluseczki będą się rozpadać. Proporcje trzeba więc dostosować tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, a ta zależy od jakości jajek i rodzaju mąki.

Kluski lane: składniki

Kluski lane: jak zrobić

Jajka rozkłóć w miseczce, dodaj odrobinę soli i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany, powinno być lekko lejące, ale nie tak płynne jak ciasto naleśnikowe. Skoryguj konsystencję, dodając nieco wody lub mąki.


Nie da się tu podać "aptekarskich" proporcji, ponieważ zarówno jajka różnią się między sobą zawartością wody, jak i mąka może być mniej lub bardziej wilgotna. Ciasto musi się lekko przelewać.

W garnku zagotuj około litra wody, dodaj pół łyżeczki soli. Miseczkę z masą przechyl delikatnie nad garnkiem, tak, aby ciasto spływało do wody cienkim strumieniem. Poruszaj miseczką w różne strony, aby uniknąć powstania dużej bryły. Kluseczki gotujemy 5 minut, następnie odcedzamy.

Kluski lane: z czym jeść

Kluski lane można serwować z rosołem, pomidorówką czy ciepłym mlekiem. Są w zasadzie makaronem jajecznym. Doskonale smakują także na słono ze skwareczkami i cebulą lub gulaszem, spokojnie można nimi zastąpić też ryż w daniach chińskich.