Ta zdrowa herbatka to antidotum na przeziębienie. Zacznij ją pić w listopadzie

Agnieszka Miastowska
Jesień trwa, a my szukamy wszelkich naturalnych sposobów na ochronę odporności. Był już miód, cytryna, czosnek, a teraz czas na herbatę z sosnowych igieł. Napar z sosny ma wysoką zawartość witaminy C, łagodzi kaszel czy ból gardła. Ale nie tylko. Herbatę z igieł sosny przygotujesz w 5 minut, a pita już od listopada uchroni cię przed przeziębieniem.
Herbatka z sosnowych igieł na odporność. Przepis na herbatę z sosny Pexels

Herbata z sosnowych igieł – właściwości

Herbata z sosnowych igieł nie jest znanym napojem w przeciwieństwie do chętnie pitego w Polsce soku z brzozy, ale naprawdę warto się do niego przekonać. Mało kto wie, że popularna w polskich lasach sosna jest bogata we właściwości zdrowotne. Jeśli pędy sosny zbierzemy na przełomie kwietnia i maja możemy przygotować z nich sosnowy syrop lub sok.
Jednak jesienią możemy wykorzystać sosnowe igły, które pite w formie herbaty zadziałają jak antidotum na przeziębienie. Igły sosnowe zawierają mnóstwo witaminy C, olejki eteryczne, sole mineralne, garbniki i flawonoidy, czyli naturalne związki bioaktywne.


Dzięki połączeniu wysokiej zawartości olejków eterycznych i witaminy C wyciągi, herbaty i soki z sosny sprawdzają się w leczeniu wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych.

Pomagają na przeziębienie, stany zapalne zatok, zapalenie oskrzeli. Łagodzą kaszel, katar, ból gardła. Produkty z sosny mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne, rozkurczowe. Napar sosny ma też pobudzać i dodawać nam energii e jesienne dni.

Przepis na herbatę z igieł sosny

Jak zrobić herbatę z sosnowych igieł? Przepis jest banalnie prosty, musimy tylko zastanowić się skąd wziąć igły. Teoretycznie możemy sami zebrać świeże igły, ale sosny nieprzeznaczone na sprzedasz nie muszą spełniać norm zanieczyszczenia, dlatego zbieranie igieł z sosny przy drodze niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Najbezpieczniej będzie kupić igły sosny w sklepie zielarskim. W cenie około 15 złotych za 200 gram.

Składniki:

Sposób przygotowania: Dwie łyżki igieł sosnowych zalewamy 200 mililitrami gorącej wody i odstawiamy do zaparzenia. 15 minut pod przykryciem powinno zapewnić nam esencjonalny napar. Możemy jednak zostawić herbatkę do zaparzenia i całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedzamy igły i dodajemy miód. Smak jest naprawdę ciekawy, a właściwości warte wypróbowania.