Nie tylko przyprawa – ten napar jest świetny na kaszel, przeziębienie i łagodzi bóle mięśniowe

Martyna Pstrąg-Jaworska
Oregano jest dobrze znaną przyprawą, której wiele z nas używa na co dzień w swojej kuchni – w pizzy, sosach do spaghetti czy do doprawienia mięs. Roślina jest jednak też świetnym lekarstwem – zarówno w formie olejku z oregano, jak i zdrowotnej herbaty.
Większość z nas ma oregano w swojej kuchni jako przyprawę, a można je stosować również w formie zdrowotnej herbaty. Unsplash
Napar z oregano to napój, po który w sezonie jesienno-zimowym powinien sięgać prawie każdy. Bo każdy z nas raz na jakiś czas walczy z chrypką, kaszlem, przeziębieniem czy nawet grypą. O takie dolegliwości jesienią nie trudno. A herbata z oregano wiele w tych dolegliwości łagodzi, wspomaga leczenie bóli mięśniowych i reumatycznych czy też łagodzi objawy astmy.

Oregano – właściwości

Oregano to roślina, która jest nie tylko przyprawą do jedzenia, ma wiele właściwości zdrowotnych – wytwarza się z niej olejek z oregano czy zalewając wrzątkiem, stosuje w formie herbaty do picia. Oregano ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych i leczniczych, zawiera wiele witamin (A, C, E, K oraz witamin z grupy B) i minerałów (mangan, selen, fosfor, żelazo i magnez), a do tego łagodzi infekcje bakteryjne i grzybicze, niweluje ból gardła i kaszel.


Działa wykrztuśnie i rozkurczowo, więc wspomaga leczenie wszelkich infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo herbata z oregano działa przeciwzapalnie i łagodząco na bóle mięśni podczas grypy czy bóle reumatyczne.

Napar z oregano poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia i niestrawności, bo zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

Napar z oregano – przepis

Herbatę z oregano bardzo łatwo przygotować, nie wymaga to szczególnych składników czy sprzętów. Wystarczy kupić susz w formie torebek do zaparzenia, ale równie dobrze sprawdzi się zwyczaje ususzone zioło.

By przygotować napar z oregano, musisz wsypać do dzbanka 2 łyżki suszonego oregano i zalać je 0,5 litra wrzątku (około 2 szklanki). Zalane zioło najlepiej przykryć i odstawić do zaparzenia – wystarczy ok. 10-15 minut. Po tym czasie herbata z oregano jest gotowa do wypicia, chociaż można poczekać do całkowitego jej wystudzenia.

Pora jej picia w celu złagodzenia kaszlu i infekcji nie ma znaczenia, ale niech to nie będzie sam wieczór tuż przed pójściem spać. Działanie wykrztuśne sprawi, że nie będziesz mogła spać. Jeśli jednak chcesz ją pić, by złagodzić procesy trawienne – najlepiej wypijać ją około pół godziny przed posiłkiem. Zalecana porcja naparu z oregano to ok. 3-4 filiżanki dziennie, nie więcej.