Co zrobić, gdy zatkał nam się odpływ w kuchni? Ten prosty trik załatwi sprawę

Dominika Lange
Co zrobić, gdy woda w kuchennym zlewie nie chce spłynąć, a my nie mamy akurat pod ręką przepychacza? Jest na to domowy sposób – bez konieczności wzywania hydraulika i wydawania fortuny na środki chemiczne. Wystarczy soda oczyszczona i ocet!
Jak odetkać zapchany odpływ? fot. Pixabay

Soda i ocet na udrożnienie rur

By udrożnić zatkany odpływ najpierw musimy opróżnić zlew ze stojącej wody. Następnie przygotowujemy mieszankę z połowy szklanki sody oczyszczonej i połowy szklanki octu. Zanim mikstura zacznie się pienić, szybko wlewamy ją do odpływu i zatykamy go korkiem. Po upływie 15 minut wlewamy do rury gorącą wodę. Ten prosty trik powinien bez problemu poradzić sobie z kuchennymi resztkami zalegającymi w odpływie – reakcja chemiczna, która zachodzi po połączeniu składników doskonale rozpuszcza tłuszcz.

Dlaczego rury się przytykają?

Za zapchany kuchenny odpływ zazwyczaj odpowiadają resztki jedzenia, które sami do niego wrzucamy. Głównie są to mieszanki tłuszczu, kawałki jedzenia, a nawet środków chemicznych, które spieniają się innymi odpadami i zapychają odpływ.

Jak dbać o odpływ w domu?