Gołąbki jak u mamy. Z tego przepisu wyjdą idealne [PRZEPIS]

Marta Lewandowska
Są takie dania, które pamiętamy z naszych rodzinnych domów. Dzięki swojemu klasycznemu smakowi przynoszą nam same miłe wspomnienia. Często rezygnujemy z przygotowania ich, bo wydają nam się czasochłonne. Warto obalić ten mit! Gołąbki są łatwe do zrobienia, wyjątkowo smaczne i doskonale nadają się do mrożenia. Warto więc zrobić ich od razu nieco więcej.
Gołąbki jak u mamy? To danie wcale nie wymaga wiele pracy. Fot. Pixabay

Gołąbki zawsze w pogotowiu

To jest jedno z tych dań, do którego przygotowywania warto zabrać się w wolny dzień, bo rozsądnie, jest zrobić większy zapas gołąbków. To danie idealne do mrożenia, które uratuje cię, kiedy zabraknie czasu na przygotowanie obiadu. Wyciągasz z zamrażarki i gotowe.

Mamine gołąbki smakują najlepiej, kapusta jest mięciutka, rozpada się w ustach, a mięso nigdy nie jest suche. Kluczem, jest to odpowiedni wybór składników.

Przepis na klasyczne gołąbki - jak u mamy

Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków:

Jak zrobić gołąbki krok po kroku

Ugotowany ryż zostaw do przestygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Wymieszaj cebulę i ryż z mięsem i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z kapusty (bez przekrawania na pół) usuń ostrożnie głąb, wycinając go ostrym nożem i usuń zewnętrzne liście, nie wyrzucaj ich.


W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i włóż do niej ostrożnie główkę kapusty. Po 6-7 min wyjmij kapustę i ostrożnie zdejmij z niej pierwsze liście, odkrój od nich stwardniałą, zewnętrzną część. Na liściu ułóż uformowaną w walec porcję mięsa. Farsz powinien znaleźć się w górnej części liścia, zawiń go na raz, następnie złóż boki do środka i zroluj do końca. Dokładnie jak przy robieniu krokietów czy sajgonek.

Powtarzaj czynność, aż skończy ci się farsz. Jeśli kolejne liście stwardniały i nie możesz ich rozdzielić, włóż ponownie główkę na minutę do gorącej wody.

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków

Składniki sosu pomidorowego do gołąbków

Jak zrobić sos do gołąbków

Pomidory zanurz na minutę we wrzątku i obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pomidory, aż całkowicie się rozpadną, dopraw do smaku. Kiedy pasta pomidorowa zacznie gęstnieć, dodaj ją do bulionu i dokładnie wymieszaj.

Jak ugotować gołąbki

Na dnie garnka układamy umyte zewnętrzne liście kapusty, a na nich dość ciasno gołąbki, dodajemy do smaku ziele i listki laurowe i zalewamy sosem. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około godziny.

Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, wtedy nastawiamy go na 180 stopni. Zamiast gotować gołąbki w sosie pomidorowym, można przygotować je w samym bulionie. Wtedy przed podaniem podsmażamy je na tłuszczu wytopionym z boczku i serwujemy ze skwareczkami. Gotowe, przestudzone gołąbki można zamrozić.