Gołąbki jak u mamy. Z tego przepisu wyjdą idealne [PRZEPIS]
Są takie dania, które pamiętamy z naszych rodzinnych domów. Dzięki swojemu klasycznemu smakowi przynoszą nam same miłe wspomnienia. Często rezygnujemy z przygotowania ich, bo wydają nam się czasochłonne. Warto obalić ten mit! Gołąbki są łatwe do zrobienia, wyjątkowo smaczne i doskonale nadają się do mrożenia. Warto więc zrobić ich od razu nieco więcej.

Gołąbki zawsze w pogotowiu
To jest jedno z tych dań, do którego przygotowywania warto zabrać się w wolny dzień, bo rozsądnie, jest zrobić większy zapas gołąbków. To danie idealne do mrożenia, które uratuje cię, kiedy zabraknie czasu na przygotowanie obiadu. Wyciągasz z zamrażarki i gotowe.Mamine gołąbki smakują najlepiej, kapusta jest mięciutka, rozpada się w ustach, a mięso nigdy nie jest suche. Kluczem, jest to odpowiedni wybór składników.
Przepis na klasyczne gołąbki - jak u mamy
Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków:- średnia główka białej lub włoskiej kapusty (musi wejść w całości do garnka, więc nie przesadź z rozmiarem)
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka zmieszana z boczkiem w proporcjach 2:1)
- 200 g ugotowanego ryżu
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- majeranek
Jak zrobić gołąbki krok po kroku
Ugotowany ryż zostaw do przestygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Wymieszaj cebulę i ryż z mięsem i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z kapusty (bez przekrawania na pół) usuń ostrożnie głąb, wycinając go ostrym nożem i usuń zewnętrzne liście, nie wyrzucaj ich.W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i włóż do niej ostrożnie główkę kapusty. Po 6-7 min wyjmij kapustę i ostrożnie zdejmij z niej pierwsze liście, odkrój od nich stwardniałą, zewnętrzną część. Na liściu ułóż uformowaną w walec porcję mięsa. Farsz powinien znaleźć się w górnej części liścia, zawiń go na raz, następnie złóż boki do środka i zroluj do końca. Dokładnie jak przy robieniu krokietów czy sajgonek.
Powtarzaj czynność, aż skończy ci się farsz. Jeśli kolejne liście stwardniały i nie możesz ich rozdzielić, włóż ponownie główkę na minutę do gorącej wody.
Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Składniki sosu pomidorowego do gołąbków- 1 litr bulionu
- 600 g dojrzałych pomidorów
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos do gołąbków
Pomidory zanurz na minutę we wrzątku i obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pomidory, aż całkowicie się rozpadną, dopraw do smaku. Kiedy pasta pomidorowa zacznie gęstnieć, dodaj ją do bulionu i dokładnie wymieszaj.Jak ugotować gołąbki
Na dnie garnka układamy umyte zewnętrzne liście kapusty, a na nich dość ciasno gołąbki, dodajemy do smaku ziele i listki laurowe i zalewamy sosem. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około godziny.Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, wtedy nastawiamy go na 180 stopni. Zamiast gotować gołąbki w sosie pomidorowym, można przygotować je w samym bulionie. Wtedy przed podaniem podsmażamy je na tłuszczu wytopionym z boczku i serwujemy ze skwareczkami. Gotowe, przestudzone gołąbki można zamrozić.
Może cię zainteresować także: Już nigdy nie odmówisz sobie grochówki. Koniec ze wzdęciami po ulubionej zupie [PRZEPIS]