Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Spróbuj, a będziesz ją robić już zawsze (PRZEPIS)

Iza Orlicz
Rozgrzewa i syci – taka jest zupa czosnkowa, która idealnie nadaje się na jesienną słotę. Do tego jest bardzo zdrowa, oczywiście za sprawą czosnku, który stanowi podstawowy składnik tego dania. Jak ją przygotować? Bardzo prosto, jej zrobienie zajmie ci ok. pół godziny.
Jak przygotować zupę czosnkową? unsplash.com


Czosnek nazywany jest "zabójcą infekcji” i coś w tym jest, bo allicyna w nim zawarta ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Czosnek - właściwości zdrowotne


Regularne spożywanie przynajmniej 1-2 ząbków czosnku dziennie wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko przeziębienia, a gdy nawet złapiesz jakąś infekcję, to skraca czas jej trwania.


Do tego czosnek świetnie oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca, a dzięki przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom wspomaga leczenie stanów zapalnych organizmu, w zapalenie pęcherza moczowego.

Jeśli nie przepadasz za jedzeniem czosnku w wersji surowej (choć taki jest najzdrowszy!), możesz przygotować na jego bazie pożywną, sycącą i rozgrzewającą zupę. Dzięki odpowiednim proporcjom składników jest ona aromatyczna, ale zapach czosnku nie jest dominujący, co dla wielu osób stanowi zaletę.

Zupa czosnkowa przepis


Zupę czosnkową przygotowuje się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zrobisz bulion warzywny lub mięsny wcześniej (albo masz, np. rosół z poprzedniego dnia). Czego jeszcze będziesz potrzebować?

Składniki:
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
ok. 5-7 ząbków czosnku (w zależności od ich wielkości, ale też tego, jak bardzo mocno "czosnkową” chcesz mieć zupę)
4-5 średniej wielkości ziemniaki
1-2 cebule (w zależności od ich wielkości)
2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku, opcjonalnie kminek lub tymianek

Przygotowanie
Cebule pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, wlej oliwę z oliwek i podsmaż ją, ale tylko chwilę, żeby się lekko zeszkliła. Czosnek obierz, przekrój na pół i na patelni delikatnie podsmaż na maśle, następnie dorzuć go do cebuli.

Zalej wszystko bulionem, dodaj ziemniaki, przypraw, gotuj ok. 30 min. Następnie zdejmij zupę z palnika i zblenduj ją na gładko. Możesz już na talerzu dołożyć jedną łyżeczkę śmietany i posypać ją grzankami.