Poznaj cudowną moc antygrypiny. By ją przygotować, potrzebujesz tylko trzech składników [PRZEPIS]

Iza Orlicz
Sezon na infekcje wirusowe niestety rozpoczął się i z tygodnia na tydzień przybywa osób, które narzekają na ból gardła, katar, kaszel. Jeśli już dopadło cię przeziębienie lub grypa i chcesz skrócić czas ich trwania albo zależy ci na skutecznym wzmocnieniu odporności, przygotuj antygrypinę.
Jak przygotować antygrypinę? unsplash.com


Antygrypina to naturalna mikstura, przygotowywana na bazie kilku ogólnodostępnych składników. Warto ją stosować zanim dopadnie nas jakakolwiek infekcja, bo skutecznie wzmacnia odporność. Można ją też przyjmować, gdy zaczynamy mieć pierwsze objawy przeziębienia, bo antygrypina mobilizuje układ immunologiczny do działania.


Antygrypina - właściwości i zastosowanie


W czym tkwi moc antygrypiny? Oczywiście w jej składnikach, z których każdy ma antywirusowe, przeciwzapalne i wzmacniające właściwości. Oparta jest na cytrusach – możesz ją więc przygotować na bazie pomarańczy, grejpfruta, cytryn, pomelo lub zmieszać je ze sobą.

Dwa pozostałe składniki to miód i imbir. Opcjonalnie można jeszcze dodać czosnek lub kurkumę, ale nie jest to konieczne – z samych cytrusów, miodu i imbiru antygrypina jest równie skuteczna.

Antygrypina – przepis


Przygotowanie antygrypiny jest proste, poniżej znajdziesz przepis na bazie pomarańczy. Możesz je zastąpić grejpfrutem, cytrynami lub pomelo, nie ma to znaczenia, chodzi o dobrej jakości cytrusy (dojrzałe, ze sprawdzonego źródła), które zawierają spore ilości witaminy C. Czego więc będziesz potrzebować i w jakich proporcjach?

Składniki:
2 pomarańcze
2-3 cm świeżo startego imbiru (powinna wyjść 1 łyżka)
2 łyżki miodu
1 szklanka przegotowanej, koniecznie wystudzonej wody
Opcjonalnie: czosnek (5-6 ząbków) i świeżo starta kurkuma (1 łyżka)

Przygotowanie:
Umyj i obierz ze skórki pomarańcze (musisz wyjąć z nich pestki), następnie pokrój je na małe kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe składniki (jeśli robisz antygrypinę z czosnkiem, to przeciśnij go przez praskę).

Blenduj tak długo, aż uzyskasz gładką konsystencję. Powinna być dość gęsta, ale nadal płynna. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, możesz dodać jeszcze trochę miodu. Przelej gotową antygrypinę do butelki, odstaw do lodówki. Pij 1-2 razy dziennie po 1 łyżce. Jej czas spożycia wynosi 3-4 dni, potem trzeba przygotować świeżą miksturę.