Ten farsz na pierogi ruskie pokocha każdy. Kremowy środek z chrupiącą niespodzianką

Redakcja MamaDu
Pierogi ruskie to danie uwielbiane przez Polaków. Farsz z twarogu, ziemniaków i cebuli jest jednym z najłatwiejszych do przygotowania, ale smak tego przysmaku możemy podbić odpowiednimi dodatkami. Zdradzamy, jak zrobić kremowy farsz z chrupiącym dodatkiem – niespodzianką.
Farsz na pierogi ruskie. Kremowy farsz do ruskich z chrupiącym boczkiem East News/ PIOTR JEDZURA/REPORTER

Jak zrobić farsz na pierogi ruskie?

Dobry farsz na pierogi ruskie wymaga oczywiście składników dobrej jakości, a o te raczej nietrudno. Wybierzmy dobre ziemniaki, soczystą cebulę i półtłusty twaróg. Jednak równie ważne są przyprawy i to nie tylko sól i pieprz. Ciekawego aromatu nada pierogom pieprz ziołowy, a także bazylia. Chrupiącą niespodzianką będzie smażony boczek.
Składniki:


0,5 kg ugotowanych i tłuczonych ziemniaków,
0,5 kg twarogu,
cebula,
czosnek,
50 g wędzonego boczku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu ziołowego,
bazylia,
2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Pokrój boczek w kostkę, następnie podsmaż skwarki na suchej patelni, by stały się chrupiące. Na tłuszczu z boczku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. W międzyczasie rozgnieć widelcem twaróg, a do jeszcze ciepłych ugotowanych ziemniaków dodaj dwie łyżki masła, przeciśnij je przez praskę.

Dzięki masłu otrzymamy ziemniaczane puree, które po ponownym zmieleniu z twarogiem zmieni się w kremową masę. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i boczek (to nasz chrupiący dodatek). Ponownie wymieszaj. Na koniec całość dopraw solą, pieprzem ziołowym i bazylią.

Voila! Tak przygotowany farsz jest idealnym wypełnieniem cienkiego ciasta. Pierogi ruskie najlepiej smakują z podsmażoną cebulką, posypane szczypiorkiem bądź z rozpuszczonym, klarowanym masłem.