Lepienie pierogów
Jak zrobić pierogi, żeby się nie rozkleiły? Wystarczy jeden trik Pexels
REKLAMA

Co zrobić, by pierogi się nie rozkleiły?

Rozklejanie się pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów kucharzy. Gdy mamy już dobrze przyprawiony farsz i odpowiednio wyrobione ciasto, najważniejsze jest, by zlepić je zgrabnie i skutecznie — tak, by nie rozkleiły się podczas gotowania. Jak to zrobić?
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, wystarczy posypać je mąką. Jeśli lepi się za mało, wystarczy posmarować brzegi wyciętego w okrąg ciasta wodą lub białkiem jajka. Jeśli nie masz ochoty własnoręcznie robić falbanek, wykorzystaj ząbki widelca do wykończenia pieroga.
Często jednak nawet dobrze sklejone pierogi wyjmujemy z wody zupełnie rozpadnięte. Dzieje się tak dlatego, że przywierają do dna garnka. Dlatego pierogi wrzucamy do wrzącej wody, robiąc w niej najpierw wir przy użyciu łyżki. Mieszamy raz na jakiś czas, by ciasto nie przylepiło się do ścianek naczynia. Oto sekret udanych pierogów.