Twarda, idealna do herbaty. Nie przegap sezonu na "polską cytrynę" (i zamknij ją w słoiku!)

Martyna Pstrąg-Jaworska
W połowie września rozpoczyna się sezon na pigwowca. Jest bogatym źródłem witaminy C, więc warto go używać w swojej kuchni szczególnie jesienią, gdy dookoła mnóstwo okazji do zachorowania. Pigwowiec do herbaty to dodatek, który może zastąpić cytrynę i jeszcze bardziej wspomóc odporność.
Owoce pigwowca mają ogromną ilość witaminy C. Przygotuj je w słoikach do herbaty - syrop z pigwowca wesprze odporność jesienią. Jerzy Romanowski/East News
Pigwowiec często mylony jest z pigwą – to dwie zupełnie różne rośliny, z których jedna jest krzewem ozdobnym (pigwowiec japoński), a druga drzewkiem owocowym (pigwa pospolita). W Polsce na straganach z owocami najczęściej spotykamy jednak owoce pigwowca – malutkie jabłuszka, często całe nakrapiane w ciemne plamki lub narośla. Pigwa jest sporo większym owocem, przypomina z wyglądu spore jabłko.

Pigwowiec to źródło witaminy C

Pigwowiec ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, przede wszystkim ogromną zawartość witaminy C. Nie jest jednak owocem, który można spożywać na surowo – najlepiej przygotować z niego przetwory, które będzie można używać późną jesienią i zimą, takie jak sok czy dżem z pigwowca.


Można też go przygotować w wersji, którą tutaj proponujemy – kawałki pigwowca zasypane cukrem, z których wytworzy się syrop z pigwowca, idealny do zimowej herbaty. Rozgrzewa, wspiera odporność, a jako dodatek do herbaty przypomina nieco cytrynę – nadaje naparowi jasnego koloru i kwaśnego posmaku.

Syrop z pigwowca – przepis


Do przygotowania syropu z pigwowca, będziesz potrzebować:

Jak przygotować pigwowca do herbaty

Przygotowanie pigwy wymaga nieco czasu, ale późniejszy syrop własnej roboty w herbacie wynagradza cały trud. Najwięcej czasu zajmuje samo przygotowanie owoców – musisz je dokładnie umyć, odsączyć na sitku, a następnie pokroić na ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne – wyglądają jak w jabłkach, tylko są trochę mniejsze (a sam owoc sporo twardszy).

Kiedy zostaną już same kawałki miąższu, pokrój je na plasterki lub poszatkuj przy użyciu szatkownicy. Możesz też użyć robota kuchennego z opcją szatkowania lub ścierania na tarce na grubych oczkach. To ułatwi pracę, ponieważ owoce są naprawdę twarde i wymagają dużo siły, by je rozdrobnić.

Gdy owoce będą już gotowe, umieść je w garnku i zasyp cukrem. Pozostaw na dobę, by kawałki pigwowca puściły sok pod wpływem cukru. Po tym czasie postaw garnek na ogniu i zagotuj całość na niewielkim palniku. Gorące owoce wraz z syropem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręć, a następnie odwróć je na ściereczce do góry dnem aż do wystygnięcia.

Słoiki powinny same zawekować się, gdy będą gorące odwrócone nakrętkami do dołu, jeśli jednak po wystygnięciu nakrętki nie są wklęsłe, musisz syrop z pigwowca dodatkowo poddać pasteryzacji. Tak zawekowanego syropu z kawałkami owoców najlepiej używać do herbaty, ale można też dodawać go np. do szklanki wody i codziennie rano pić na czczo, co bardzo wspiera odporność.