Ułatwią i przyspieszą gotowanie każdego obiadu. Najlepszy przepis na domowe bulionetki

Marta Lewandowska
Kostki rosołowe, bulionetki... Wiele z nas nie umie wyobrazić sobie bez nich gotowania. Nie oszukujmy się, wszyscy wiemy, że są niezbyt zdrowe, za to ułatwiają nam życie i znacznie przyspieszają przygotowanie zupy czy sosu. A jakby tak, zamiast tych ze sklepu, zrobić własne, tyle że smaczniejsze i zdrowsze?
Domowy bulion zawsze pod ręką? Z naszym przepisem to możliwe! Fot. Unsplash

Przepis na domowe wegetariańskie bulionetki

Składniki domowych bulionetek bez mięsa

Jak przygotować domowe bulionetki warzywne

Ziele angielskie tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku do pieprzu. Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewki, pietruszkę, seler oraz imbir ścieramy na tarce, cebule, czosnek, seler naciowy, lubczyk i pora drobno siekamy. Można sobie usprawnić pracę i włożyć wszystkie warzywa do malaksera, co znacznie przyspiesza proces rozdrabniania.


Wszystkie składniki domowych bulionetek łączymy i zasypujemy solą, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie rozgrzewamy na niewielkim ogniu dużą patelnię i przekładamy na nią warzywną masę oraz listki laurowe i sproszkowane ziele angielskie. Wszystko razem dusimy pod przykryciem około godziny, często mieszając.

Następnie wyjmujemy listki laurowe i jeszcze raz miksujemy całość, tym razem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia. Bulionetki można przełożyć, np. do pojemniczków na lód, przechowujemy je w zamrażarce. Nawet jeśli zdecydujesz się przechowywać domową bulionetkę w większym pojemniku, nie obawiaj się, dzięki soli nie zamarznie na kość i z łatwością nabierzesz potrzebną ilość masy na łyżkę.

Domowe wegetariańskie bulionetki wykorzystasz jako bazę do zup i sosów, świetnie sprawdzają się też jako składnik sosu, czy duszonych grzybów. To doskonały sposób, aby skrócić czas gotowania innych potraw, bo aromat długo duszonych warzyw dodasz do dania jednym duchem. Pamiętaj jednak, że bulionetki są bardzo słone, więc doprawiaj dania z nimi ostrożne.