Tajemniczy napar na wzmocnienie odporności? Traganek potrafi zdziałać cuda

Iza Orlicz
Choć traganek błoniasty wygląda niepozornie, to nie bez powodu w Chinach nazywany jest Huang Qi, czyli żółty przywódca. Dzięki zawartym w nim składnikom działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, wzmacnia też układ odpornościowy. Ale to nie wszystkie jego prozdrowotne właściwości.
Jak przygotować napar z traganka? unsplash.com


Traganek błoniasty od wieków stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej, a kolejne badania potwierdziły jego pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Używany systematycznie jest ogromnym wsparciem dla systemu immunologicznego, bo pobudza aktywność komórek odpornościowych i zwiększa ich liczebność.


Napar z traganka na infekcje


Dzięki zawartym w nim flawonoidom, saponinie, aminokwasom, glikozydom czy polisacharydom wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, bakteriobójcze. Do tego stymulują one wydzielanie interferonu, czyli białka, które odpowiedzialne jest za reakcję obronną organizmu.

Dlatego napar z tego zioła pity systematycznie powinien skutecznie ochronić nas przed jesiennymi infekcjami lub przynajmniej skrócić czas jej trwania.

Ale to nie wszystkie zalety traganka. Jest jedną z tych szczególnych roślin, zaliczaną do adaptogenów. Oznacza to, że szybko niweluje wszelkie oznaki stresu (zarówno fizyczne, jak i psychiczne), wzmacnia organizm, pomaga mu w adaptacji do niesprzyjających warunków zewnętrznych (w tym czynników stresowych).

Traganek wzmacnia serce


Dlatego napar z traganka warto pić, gdy czujemy się zmęczeni, wyczerpani nerwowo, odczuwamy wewnętrzne napięcie. Również w okresie przesilenia jesiennego, gdy organizm potrzebuje wsparcia, by przestawić na tryb zimowy.

Traganek wpływa też na pracę układu krążenia. Wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu. Działa też korzystnie na pracę nerek i wątroby, bo oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Napar z traganka: przepis



Traganek zwykle występuje w postaci zmielonego proszku, wtedy napar przygotowuje się w następujący sposób: pół łyżeczki zmielonego korzenia zalać szklanką wrzącej wody, zostawić pod przykryciem ok. 10 min. Pić 1-2 razy dziennie.

Herbata (napar) z traganka ma lekko żółtawe zabarwienie i słodkawy smak. Możesz też pić go z dodatkami, np. sokiem z malin lub miodem. Sproszkowany traganek można też dodawać jako przyprawę do potraw – Chińczycy traktują go jak swego rodzaju zdrowy odpowiednik słodzika.