Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Ten trik sprawi, że już nigdy nie zrobisz kurczaka inaczej

Marta Lewandowska
Kto nie lubi pieczonych podudzi z kurczaka? Soczyste z chrupiącą skórką i do tego równo upieczone. Ideał. Ale jak go osiągnąć? Jest na to sprytny patent!
Idealnie upieczone udka to świetny pomysł na obiad. Fot. Alena Shekhovtcova z Pexels

Jak piec podudzia z kurczaka w piekarniku

Z podudziami, które czasem nazywane są mniej dostojnie pałkami z kurczaka, jest tak, że aby nazwać je ideałem, mięso musi być soczyste w środku, ale skórka powinna pozostać chrupiąca i tu pojawia się problem, bo piekąc mięso w brytfannie czy rękawie foliowym, tracisz chrupiącą skórkę. Możesz ją uzyskać, używając funkcji grilla, ale wtedy chrupkość jest tylko na górze, a mięso pod skórką bywa wysuszone.


Tak źle, i tak niedobrze, ale wtedy z pomocą przybywa internet i nieograniczony dostęp do kreatywnych pomysłów.

Podudzia z kurczaka piecz na ruszcie

To pierwsza zasada, ale tym razem nie położymy mięsa na płasko, a... powiesimy je. Zacznij jednak od przyprawienia podudzi ulubioną mieszanką przypraw. Nie masz takiej? Nic nie szkodzi, wymieszaj łyżeczkę soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie natrzyj mięso mieszkanką. Można też do przypraw dodać łyżkę mąki kukurydzianej, żeby zwiększyć chrupkość skórki.

Teraz odwracamy ruszt piekarnika i układamy na ni udka, przekładając cieńszy koniec między pręcikami. Następnie obracamy kratkę, tak, aby podudzia wisiały i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i umieszczamy ruszt na najwyższym poziomie piekarnika. Poniżej umieszczamy blaszkę z pokrojonymi ziemniakami lub innymi warzywami, aby tłuszcz z mięsa z przyprawami spływał na nie.
Pieczemy około 45 minut. Mięso jest chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku i ze wszystkich stron upieczone, dokładnie tak, jakie lubisz.