Oto sekret jajek po florencku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej

Iza Orlicz
Lubisz jajka, wiesz, że są zdrowe, ale tradycyjne przepisy już ci się znudziły? Zamiast znów przygotowywać jajecznicę na maśle lub jajko w koszulce, wypróbuj czegoś nowego. Jajka po florencku to prawdziwa śniadaniowa uczta! Oto jak przygotować je krok po kroku.
Jak przygotować jajka po florencku? unsplash.com


Nie do końca wiadomo, skąd wywodzi się ta potrawa – nazwa wskazywałaby na włoski rodowód, ale jej autorstwo przypisuje się też Francuzom. I w sumie nie ma to większego znaczenia dla smaku tego dania. Jego przygotowanie zajmie ci ok. pół godziny, czyli dłużej niż tradycyjnej jajecznicy, ale naprawdę warto! Spróbujesz raz i pewnie jajka po florencku wejdą na stałe do twojego menu.


Jajka po florencku - przepis


By przygotować jajka po florencku (porcja dla dwóch osób) potrzebujesz następujących składników:

1 bułki pszennej lub 2 kromek pieczywa,
2 dużych jajek,
ok. 150 g szpinaku,
1 łyżeczki octu winnego,
opcjonalnie 1 pomidor i ząbek czosnku.

Do przygotowania sosu holenderskiego:

2 łyżki masła,
2 żółtka,
1 łyżkę soku z limonki,
sól i pieprz do smaku.

Teraz najważniejsze jest przygotowanie dania krok po kroku, by wszystkie składniki były gotowe na czas. Najpierw zrób sos holenderski: masło roztop w rondelku, w misce ubij żółtka (powinny być puszyste), dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem. Do ubitych żółtek zacznij bardzo powoli dodawać roztopione masło, by żółtka się nie ścięły, cały czas mieszaj, a gdy wszystkie składniki się połączą, odstaw sos na bok.

Jak przygotować jajka po florencku?


Teraz przygotuj jajka. Najpierw musisz zagotować wodę, następnie zmniejszyć ogień i dodać odrobinę octu. Wbij pierwsze jajko do miseczki, a następnie bardzo delikatnie przełóż je do gotującej się wody. Będzie gotowe po ok. 3 minutach. Następnie wyjmij je, to samo zrób z drugim jajkiem.

Ostaw je na bok i zajmij się szpinakiem. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj szpinak i odrobinę wody – gotuj całość ok. 5 minut, aż będzie miękki. W tym czasie w tosterze lub na patelni podgrzej bułki lub chleb na grzanki. I teraz najważniejsze, czyli składanie. Najpierw układasz plasterek pokrojonego pomidora, następnie szpinak, na niego kładziemy jajko, a wszystko polewamy sosem holenderskim. I gotowe. Smacznego!