Jajko po wiedeńsku
Jajko po wiedeńsku, zwane też jajkiem w szklance, to elegancka alternatywa dla jajek na miękko. Fot. MamaDu
Reklama.
Jajko po wiedeńsku, to danie piękne w swej prostocie. Banalne do wykonania, pyszne i elegancko prezentujące się danie zachwyci twoich domowników i sprawi, że nawet śniadanie w środku tygodnia zmieni się w ucztę dla oka i podniebienia.

Składniki na jajka po wiedeńsku

Podajemy ilości na jedną porcję jajek w w szklance.
  • 2 jajka
  • oliwa w sprayu lub miękkie masło
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ulubione zioła (szczypiorek, koperek, groszek czepliwy)

  • Jak przygotować jajka po wiedeńsku (jajka w szklance)

    W rondelku zagotuj niewielką ilość wody. Szklanki z grubym dnem lub słoiczki posmaruj masłem, albo spryskaj oliwą. Do każdej z nich wbij po dwa jajka, uważając, aby nie przebić żółtko. Każdą porcję oprósz solą i pieprzem. Zmniejsz moc palnika o połowę i wstaw szklanki.
    Kiedy białko zacznie się ścinać, nakryj rondel, po trzech minutach jajka powinny być gotowe. Kontroluj jednak sytuację, bo czas gotowanie może różnić się z zależności od mocy palnika i grubości szkła. Białko powinno być ścięte, jednak żółtko musi pozostać płynne. Jajka po wiedeńsku serwujemy posypane posiekanymi ziołami.
    Ostrożnie wystawiaj szklanki na talerz, użyj rękawic kuchennych, bo naczynia są gorące. Podawaj w towarzystwie grzanek i świeżych warzyw.
    Jajka w szklance (po wiedeńsku) pozostają ciepłe znacznie dłużej, niż gotowane tradycyjne w skorupkach.