Zapomnij o wodzie z cytryną i miodem. Napój z tej rośliny zapewni odporność, jak żaden inny

Magdalena Konczal
Odkryło ją jedno z plemion Indian. Stosowana była jako antidotum na różne dolegliwości: ból zęba, gorączkę, przeziębienie, kaszel czy oparzenia. W Europie największą popularność zyskała na początku XX wieku, z czasem jednak została zastąpiona przez antybiotyki. Mowa o jeżówce purpurowej – napar z jej kwiatów działa na przeziębienia jak mało co.
Jeżówka purpurowa znakomicie zwiększa odporność i pozwala pozbyć się chorób pixabay/ MrGajowy3

Co na przeziębienie? Jeżówka purpurowa – właściwości

Jeżówkę purpurową (Echinacea purpurea) śmiało można zasadzić we własnym ogrodzie. Plusem jest to, że nie ma ona dużych wymagań, wystarczy często ją podlewać i zapewnić dostęp do słońca. Roślina kwitnie od lipca do października, a więc właśnie teraz jest najlepszy moment na zbiór jej kwiatów.
Warto samodzielnie zrobić lub zakupić napar z jeżówki, zwłaszcza jeśli obawiamy się infekcji sezonowych, które niebawem rozpoczną się u dzieci. Preparat z jeżówki może zadziałać jak żaden inny specyfik. Spójrzcie tylko na listę pozytywnych właściwości tej rośliny:




Oczywiście picie naparu nie jest jedyną dobrą opcją. Herbatka, syrop, sok czy suplementy diety z jeżówki również świetnie sprawdzą się w budowaniu odporności i zwalczaniu infekcji sezonowych. Warto jednak wiedzieć, że nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 4. roku życia.

Przeciwwskazaniem do zażywania środków, zawierających jeżówkę są wcześniejsze przeszczepy, choroby autoimmunologiczne i astma. Nie poleca się ich także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Kwiaty jeżówki purpurowej/ Wikipedia
Pamiętajmy jednak, by każdą decyzję zdrowotną skonsultować najpierw z lekarzem. Nie stosujmy preparatów z jeżówki nieprzerwanie przez dłużej niż dwa tygodnie.

Napar z jeżówki – przepis

Sok lub syrop z jeżówki można kupić niemalże w każdej aptece czy sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami naturalnych napojów, możemy samodzielnie przygotować takie antidotum na odporność.

My z kolei proponujemy zrobienie naparu z jeżówki. Wystarczy zakupić suszone ziele (do przepisu będziemy potrzebować 1 łyżeczki). Potrzebny nam będzie także miód i woda.

1. Zaczynamy od zagotowania wody, następnie dorzucamy suszone ziele jeżówki. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając.
2. Następnie odstawiamy napar do ostygnięcia na około 30 minut.
3. Na koniec możemy dodać łyżeczkę miodu i przelać napar do małych słoiczków lub szklanych butelek.

Tak przygotowany napój można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zwalczy infekcje i choroby jak mało co – przetestujcie sami!