I cóż, że ze Szwecji, skoro jest pyszna. Przepis na sałatkę szwedzką do słoików

Aneta Zabłocka
Chrupiąca i słodko-kwaśna. Sałatka szwedzka to niezastąpiony dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Oto przepis na idealną sałatkę z ogórków.
I cóż, że ze Szwecji, skoro jest pyszna. Przepis na sałatkę szwedzką do słoików Fot. Pexels
Ta sałatka to królowa zimowych obiadów. Większość z nas kupuje ją gotową w słoikach. Nie zawsze jednak jest pyszna, bo ogórki bywają rozmoczone lub sałatka zbyt intensywnie doprawiona.

Lepiej sałatkę szwedzką zrobić w domu. Będzie miała takie proporcje marchewki, cebuli i ogórków, jakie lubicie najbardziej.

Przepis na sałatkę szwedzką w słoiku


Składniki:

Przepis:
Obierz marchew, cebulę i czosnek. Ogórki zostaw ze skórką, będą sztywniejsze i zatrzymają kształt. Pokrój warzywa na cienkie plastry, cebulę w pióra. Wrzuć do miski i porządnie ugnieć z cukrem, olejem, octem i solą. Zostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w marynacie.


Po tym czasie nałóż ogórki do słoików. Zostaw 2-3 centymetry przestrzeni pomiędzy sałatką a zakrętką. Nie upychaj ogórków zbyt ciasno. Do każdego słoika wrzuć listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu. Słoiki dopełnij wodą.

Pasteryzuj przez ok. 15 minut we wrzącej wodzie. Zestaw słoiki na blat do góry dnem. Daj im ostygnąć, a potem schowaj w ocienione miejsce.

Sałatka najlepiej będzie smakować po dwóch tygodniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą.