I cóż, że ze Szwecji, skoro jest pyszna. Przepis na sałatkę szwedzką do słoików
Chrupiąca i słodko-kwaśna. Sałatka szwedzka to niezastąpiony dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Oto przepis na idealną sałatkę z ogórków.
Lepiej sałatkę szwedzką zrobić w domu. Będzie miała takie proporcje marchewki, cebuli i ogórków, jakie lubicie najbardziej.
Przepis na sałatkę szwedzką w słoiku
Składniki:
- 3-4 kg ogórków
- 3 marchewki
- 2 średnie cebule
- 3/4 szklanki octu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- liście laurowy
- łyżeczka pieprzu w ziarnach
- łyżeczka gorczycy
- 2 łyżki stołowe soli
- woda
Przepis:
Obierz marchew, cebulę i czosnek. Ogórki zostaw ze skórką, będą sztywniejsze i zatrzymają kształt. Pokrój warzywa na cienkie plastry, cebulę w pióra. Wrzuć do miski i porządnie ugnieć z cukrem, olejem, octem i solą. Zostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w marynacie.
Po tym czasie nałóż ogórki do słoików. Zostaw 2-3 centymetry przestrzeni pomiędzy sałatką a zakrętką. Nie upychaj ogórków zbyt ciasno. Do każdego słoika wrzuć listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu. Słoiki dopełnij wodą.
Pasteryzuj przez ok. 15 minut we wrzącej wodzie. Zestaw słoiki na blat do góry dnem. Daj im ostygnąć, a potem schowaj w ocienione miejsce.
Sałatka najlepiej będzie smakować po dwóch tygodniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą.
Może cię zainteresować: Ogórki z kurkumą i miodem to prawdziwy hit lata. Spróbuj raz, a już nigdy nie zjesz inaczejg