Jak uniknąć pryskania tłuszczu na patelni? Sposób jest niesamowicie prosty
Wszyscy to znamy. Kładziemy na patelnię kawałek mięsa, wrzucamy warzywa, a za chwilę na kuchnię pryskają dziesiątki piekielnie gorących kropelek tłuszczu. Czy da się temu zapobiec?

Jak uniknąć pryskania tłuszczu na patelni?
Przede wszystkim postarajmy się jak najlepiej osuszyć z wody produkty, które zamierzamy smażyć. To kropelki wody powodują, że tłuszcz pryska.Poza tym w czasie smażenia... posólmy olej. Już szczypta soli wsypana na gorący tłuszcz sprawi, że o wiele mniej będzie on pryskał. Niezależnie od tego, czy smażymy placki ziemniaczane, czy stek, ziarenka soli mają właściwości higroskopijne, co oznacza, że wchłaniają wodę.
Smażenie nigdy nie było prostsze.
Może cię zainteresować: Jak smażyć kotlety bez przykrego zapachu? Skuteczny sposób jest banalnie prosty