Mało kto wie, że czosnek się kisi. Wtedy działa jak antybiotyk i probiotyk w jednym [przepis]
Jeszcze miesiąc kalendarzowego lata przed nami, ale pogoda już przestaje nas rozpieszczać. Chłód, opady, wiatr, a razem z nimi infekcje górnych dróg oddechowych. Warto już dziś zadbać o odporność swoją i dzieci, najlepiej w sposób naturalny. I tu z pomocą przychodzi czosnek - tym razem kiszony. Oto najprostszy przepis krok po kroku.
Naturalny antybiotyk
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii wirusów i grzybów. Dlatego na stałe powinniśmy go wprowadzić do swojej diety. Co ciekawe, czosnek warto obrać i pokroić 10 minut przed spożyciem. A to dlatego, że cenna dla zdrowia allicyna powstaje w wyniku krojenia ząbków. Jednak ten proces trwa właśnie około 10 minut, dopiero po tym czasie powinnyśmy czosnek podgrzewać czy zjadać na surowo.Dlaczego warto kisić czosnek
Ukiszenie czosnku sprawia, że łączy on w sobie moc antybiotyku i probiotyku, czyli poza walką z bakteriami, chroni także nasz żołądek. Po ukiszeniu czosnek zyskuje delikatniejszy smak i staje się łagodniejszy dla układu pokarmowego. Dzięki czemu mogą go jeść osoby, które źle znoszą spożywanie ostrych potraw.Kiszony czosnek można dodawać wszędzie tam, gdzie świeży, a więc do sałatek, zup, gulaszy, marynat, czy na kanapki.
Przepis na kiszony czosnek
Składniki:- 10 główek czosnku
- 2 cm kawałek korzenia chrzanu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 baldachimy kopru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 1 litr przegotowanej wody
Jak ukisić czosnek
W gorącej wodzie rozpuść sól. W dużym słoju umieścić chrzan i przyprawy. Czosnek podzielić na ząbki i obrać (możesz włożyć całą główkę do słoika i mocno nim potrząsnąć, to znacznie przyspiesza obieranie). Ułożyć ząbki na przyprawach, dodać baldachimy kopru i zalać gorącą solanką. Nie pasteryzować!Na co pomaga kiszony czosnek
Kiszony czosnek to przede wszystkim prawdziwa bomba na odporność, jeśli jednak dojdzie już do infekcji, jedzenie czosnku, np. na kanapce, pomoże szybciej dojść do siebie. Warto też wspomnieć, że czosnek obniża ciśnienie krwi i pomaga uchronić się przed pasożytami, takimi, jak owsiki, tasiemce i glisty.Kiszony czosnek reguluje pracę układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału czy miażdżycy. Według niektórych badań może chronić przed rozwojem nowotworu. Niepozorne ząbki czosnku pomagają usuwać z organizmu toksyny i zwalczają wolne rodniki, co spowalnia procesy starzenia organizmu.
Dodatkowo warto wspomnieć, że kiszony czosnek odbudowuje prawidłową mikroflorę bakteryjną w układzie pokarmowym, wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom.
Może cię zainteresować także: Kiszony kalafior to król kiszonek – spróbujcie, a nie będziecie mogli przestać jeść