Jak idealnie obrać ugotowane jajko? Będziesz potrzebować jednej rzeczy – na pewno masz ją w kuchni
Na pewno sama tego doświadczyłaś – czasem skorupka od ugotowanego na twardo jajka odchodzi bez żadnych problemów, innym razem kruszy się lub przyczepiają się do niej fragmenty białka. Jak obrać je idealnie, by pozostało gładkie? Jest na to prosty trik.
Im świeższe jajko, tym trudniej je obrać
Przeźroczysta błonka, która znajduje się między białkiem a skorupką jajka zawiera dużo keratyny. Im jajko jest świeższe (a co za tym idzie bardziej kwasowe), tym podczas gotowania ta błonka staje się mocniejsza, a jajko trudniej obrać.
Jest jednak sposób, by skorupka odeszła bez żadnych problemów, a jajko pozostało gładkie bez oderwanych części białka.
Jak to zrobić? Trik jest banalnie prosty i zajmie ci dosłownie kilka sekund. Weź słoik (może być też szklanka), napełnij go do połowy zimną wodą, włóż do środka jajko, zakręć go (jeśli używasz szklanki, po prostu przykryj wierzch dłonią). Następnie potrząsaj nim energicznie przez kilka sekund, aż skorupka zacznie pękać. Gdy po chwili złapiesz ją palcami, całkowicie ześlizgnie się sama z jajka, które pozostanie gładkie. Gotowe!
Może cię zainteresować także: Włóż kulki z foli aluminiowej na patelnię. Ten trik kuchenny daje efekt, którego się nie spodziewasz