
REKLAMA
Gotowanie na parze jest zdrowe, szybkie i proste, ale wymaga specjalnego sprzętu, jakim jest parowar. Jeśli mamy ochotę przyrządzić danie, którego wykonanie wymaga wykorzystania pary, pojawia się więc problem, który można rozwiązać przy użyciu folii aluminiowej.
Może cię zainteresować także: Codziennie mroziłam cytryny, żeby zetrzeć je na tarce. Efekt przerósł moje oczekiwania
Potrzebować będziemy wysokiej patelni lub garnka, talerza żaroodpornego, pokrywki do patelni, foli aluminiowej i wody. No i oczywiście dania w takiej formie, które wystarczy już tylko ugotować na parze. Załóżmy, że będą to japońskie pierożki lub ryba.
Patelnię nagrzewamy i wkładamy do niej trzy duże kulki z folii aluminiowej. Na kulkach umieszczamy talerz żaroodporny, a na nim nasze danie do ugotowania. Domyślacie się, co dalej?
Na patelnię wylewamy wodę i przykrywamy ją pokrywką. Woda zmienia się w parę wodną, która podgrzewa nasze danie, a kulki aluminiowe tworzą półkę na talerz. Właśnie stworzyłaś domowy parowar, na którym przyrządzisz każdą potrawę na parze. Spróbujecie tego triku?